НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Как една картина помогна да бъде заловен последния военнопрестъпник на Сърбия - Горан Хаджич (26.07.2011)

Картина на световноизвестния художник Амедео Модиляни помогна на сръбската полиция да издири и залови последния военен престъпник на Сърбия - Горан Хаджич. На пресконференция в Белград  сръбският прокурор за военни престъпления - Владимир Вукчевич разясни, че става въпрос за творбата "Портрет на мъж"  (1918г.).  Картината била открита на 30 декември при обиск в дома на близкия приятел на Хаджич, Зоран Мандич. Още тогава полицията имала подозрения, че картината е част от колекцията на Хаджич, но не конфискува картината. В дома на Мандич били открити още около 50 други картини.

През юли следствието установило, че Хаджич търси купувач за картината на  Модиляни . Според прокурора Вукчевич исканата сума била в размер на няколко милиона евро / между 10 и 15 млн.  евро/,  като след продажбата  Хаджич планирал да избяга от Балканите.
В сряда /20 юли/  52-годишният Горан Хаджич бе арестуван  в гора край село Крушедол, намиращо се в националния парк Фрушка гора. Там негова свръзка трябвало да му предаде парите, спечелени от продажбата на картината.

„Ударът беше направен, след като получихме информация, че той се опитва да продаде открадната картина на художника", казва Вукевич. "Това обаче означаваше също, че Хаджич е останал без пари и затова тръгнахме по тази следа", разкрива  още прокурорът. По думите му именно това е бил стратегическият пробив в издирването.

Експертиза, направена от институт „Амадео Модиляни” в Рим, обаче категорично доказва, че това е произведение на великия италиански автор. Според Вукевич, Хаджич може би е откраднал картината по време на войната в Хърватия в периода 1991-1995 г.

След осем години укриване от властите, Хаджич най-после ще бъде обвинен по 14 пункта в престъпления срещу човечеството и в извършване на множество зверства. Неговият арест удовлетворява  последното искане на международния военен трибунал в Хага. Очаква се залавянето на всички военни престъпници в Сърбия да повиши възможностите на страната за членство в Европейския съюз.

Mястото, където е заловен Хаджич
Mястото, където е заловен Хаджич

"Dedie Hayden" - Amedeo Modigliani

"Nude on a Blue Cushon" - Amedeo Modigliani

"Red Nude" - Amedeo Modigliani
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!