НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Предстои изграждането на най-голямата арт-институция в цяла Азия – Музея за модерно изкуство в Калкута, Индия (27.07.2011)

В североизточния  индийски град Калкута ще бъде построен  Музей на модерното изкуство, който ще претендира за най-голямата арт-институция в цяла Азия. Идеята за изграждането на  Kolkata Museum of Modern Art (KMOMA) се разработва още от 2003 г., но едва сега се предприемат конкретни действия по осъществяването й.
Изпълнението на архитектурния проект ще струва около 90 милиона долара. Музеят ще се разпростира върху внушителна площ - 75 000 кв.м. Строежът на сградата е възложен на швейцарската архитектурна фирма Herzog & de Meuron.  

Художественият елит в Калкута, подпомогнат от местната управа, започват да разработват план за мащабната институция,  след като през 2001г. гостуваща изложба на Пикасо подминава Калкута  за сметка на Делхи и Мумбай. Причината - в Калкута няма подходяща сграда за такъв тип мероприятия.

Мегаструктурата ще бъде издигната в източна Калкута, Ню Таун, Раджархат. По план сградата ще разполага с 9 етажа, аудитории, библиотека и амфитеатър с капацитет от 1500 души. Постоянната експозиция ще включва подготвяна в момента колекция от азиатско и западно изкуство. Предвидено е и академично крило.

Един от мениджърите на KMOMA - Ракхи Саркар - споделя, че този музеен проект е най-големия  такъв от 5 десетилетия насам. Последното архитектурно съоръжение от подобен мащаб е изградено в Индия през 1951 г. Тогава известният френски архитект Льо Корбюзие проектира новия административен център на щата Пенджаб - Чандигарх - по покана на правителството на независима Индия.

Архитектите, заели се  с изграждането на  Kolkata Museum of Modern Art (KMOMA) - Herzog & de Meuron са проектирали  и сградата на Tate Modern. Те разкриват , че този път са почерпили вдъхновение от автентичната храмова архитектура. Така сградата ще отразява уникалния архитектурен синтез на източни и западни влияния.

Сградата на KMOMA по план трябва да бъде завършена  през 2015 г.       

Logo of the museum
Logo of the museum
Калкута
Калкута
View of Atrium
View of Atrium
View from Culture City terrace
View from Culture City terrace
From left - Rakhi Sarkar, managing trustee of KMOMA; Indian artist M.F. Husain; and Zara Porter Hill, head of the Indian and Southeast Asian Art department at Sotheby`s
From left - Rakhi Sarkar, managing trustee of KMOMA; Indian artist M.F. Husain; and Zara Porter Hill, head of the Indian and Southeast Asian Art department at Sotheby`s
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!