НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Международна заповед за арест беше издадена срещу Олег Воротников – един от основните участници в скандалната руска арт-група "Война" (28.07.2011)

Международна заповед за арест беше издадена в Русия срещу Олег Воротников - ръководител на скандалния творчески колектив "Война" (Voina”).

Арт-групировката, известна със своите скандални публични акции в Русия, никога не се е колебаела да демонстрира своята критическа позиция спрямо управленческата политика в страната. Като мотив на своите действия, те посочват битката за „унищожението на овехтели репресивно-патриархално-социалостическо политически символи и идеологии".
”Война” организира редица шокиращи художествени акции – пърформанси в Русия. Част от тях са например – организиране на оргия с бременни жени, хвърляне на живи котки по служители в ресторант на "Макдоналдс" или нахлуване в съдебна зала и превръщането й в сцена на пънк рок концерт. В интервю за Courrier International през ноември 2010 „Война” правят следното изявление: „Ние създаваме ново и честно, героично и монументално изкуство. В Русия нашата групировка е форма на протест - един от малкото видими в страната бунтове. Действията ни имат милиони последователи по света".
Един от най-„екстравагантните" пърформанси на Voina е изрисуването на 65-метров пенис върху подвижен мост, който гледа към щабквартирата на Федералната служба за сигурност. Пърформансът, който се състоя непосредствено преди Икономическия форум в Санкт Петербург, беше протест срещу неконтролируемата сила на FSB.  
Впоследствие творбата бе номинирана и спечели приз в графа „Иновация 2011" от държавните награди за визуални изкуства. Наградата от 10 000 евро „Война” даряват на група политически затворници.

През септември миналата година Воротников, заедно с друг член на "Война", 37-годишния Леонид Николаев,  бяха задържани, след като преобърнали три полицейски коли, в някои от които имало и полицаи. Акцията е извършена в знак на протест срещу корупцията в руската полиция. По този повод самият Олег Воротников дава следния коментир: „Ние открихме война на върколаците в униформи, на политическия и социален мрак, в името на свободата на съвременното изкуство".

След тази акция световноизвестният стрийт арт  артист Banksy дари в знак на подкрепа 80 000 британски лири на руската арт-групировка.
Главният идеолог на „Война” - Алексей Плутсер-Сарно - съобщи пред Guardian, че групата е изключително благодарна на Banksy за жеста. „Помощта на Banksy ще привлече световното внимание върху нашия случай, върху репресиите, на които е подлагано изкуството в Русия, върху желанието на властта да ликвидира демокрацията и принципите й". С парите, получени от Banksy, Леонид Николаев и Олег Воротников платиха своята парична гаранция от 300 000 рубли (7500 евро) и бяха пуснати на свобода.. От тогава, обаче  Воротников се укрива от властите и не откликвал на призовките за явяване на делото, повдигнато срещу него в съда.
Двамата членове на "Война" могат да получат до 7 години затвор за хулигански прояви, ако вината им бъде призната в съда.

Акция «Концерт в зале суда». 29 мая 2009 г.
Акция «Концерт в зале суда». 29 мая 2009 г.
Акция «Леня Ё.нутый — Наш Президент». 22 мая 2010 г.
Акция «Леня Ё.нутый — Наш Президент». 22 мая 2010 г.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!