НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Продажбите на аукционна къща „Кристис” в световен план надхвърлят 3.2 милиарда щатски долара за първата половина на 2011г. (29.07.2011)

Рекордните продажби на аукционна къща Кристис за първата половина на 2011 г. се изчисляват на 2 милиарда британски лири ($3.2 млрд.), което е с 15 % повече от същия период през изминалата година. По този начин се очаква  общата стойност на продажбите за цялата година да счупи рекорда, установен през 2010 г. Тогава най-голямата аукционна къща в света, собственост на френския милиардер Франсоа Пино обяви продажби на стойност 3.3 милиарда британски лири, което е с 53% повече от продажбите през 2009 г. Тогава  световната икономическа криза принуди много от богатите колекционери да се отдръпнат от пазарите на изкуство.

Според доклад на „ArtTactic”,  засягащ европейския и американския пазар на съвременното изкуство, въпреки ръста на доверието в пазара на изкуството, който  е достигнал 8.3% през първата половина на 2011 г., рискът също се е повишил на 12. 6%. Тази ситуация на пазара на изкуство прилича много на състоянието от 2007 и 2008 г.,  когато стойностите на пазара на изкуство и икономическите показатели се различаваха значително, се казва още в  доклада.

Въпреки това, експертите смятат, че въпреки риска, пазарът на изкуството  остава силен. Повечето от новите клиенти на Кристис са заинтересувани не само от топ произведенията,  струващи десетки милиони, но и от творби, които струват между 500. 000 – 1 млн. щатски долара. По този начин тези колекционерите ще се задържат на пазара за по-дълго време, споделя Джуси Пайлканен (JussiPylkkanen), президент на „Кристис”  за Европа.

Азиатският пазар на изкуството регистрира продажби от 296 млн. между януари и юни тази година, което е с 48% повече от миналата година. Континентална Европа и Великобритания са отчели продажби,  надхвърлящи 803 млн. британски лири, което е с 24% повече от продажбите през първата половина на 2010 г., докато общата сума от търговете на „Кристис” в Америка се е понижила с 13% и е достигнала 578 млн. 

От аукционна къща Кристис заявят, че колекционерите в духа на Медичите, които желаят да притежават топ произведенията от всички периоди и жанрове,  също са се увеличили.

Аукцион на Кристис
Аукцион на Кристис
Франсоа Пино
Франсоа Пино
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!