НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Учените са на прага на едно от най-значимите открития в историята на изкуството – гробницата на Мона Лиза (01.08.2011)

Италиански изследователи извършват разкопки във Флоренция с надеждата да открият тленните останки на Лиза Герардини дел Джокондо, за която се предполага, че е позирала на Леонардо да Винчи за прочутата му творба "Мона Лиза". Наскоро екипът е разкопал човешки скелет, за който се предполага,  че принадлежи на жената с най-загадъчната усмивка в света.

"Това са само предварителни заключения, но мога да кажа, че откритите досега останки на черепа и таза показват, че това  вероятно  е била жена" - заяви антропологът Джорджо Групиони от университета на Болоня, участник в разкопките.

Ръководителят на Националния комитет по опазване на културното наследство на Италия Силвано Винчети каза, че на този етап не може с увереност да се твърди, че тленните останки са именно на Лиза Герардини дел Джокондо.

"Изследванията продължават и само след експертиза на намерените кости ще можем да дадем точен отговор дали те принадлежат на Лиза Герардини или не. Затова чакаме анализа, за да определим точно пола и времето, когато човекът е бил погребан" - каза Винчети.

Той отбеляза, че окончателен отговор могат да дадат резултатите от ДНК анализа на намерените кости.
Разкопките във Флоренция започнаха в края на април тази година. Ако открият достатъчно останки, археолозите ще се опитат да реконструират част от лицето на жената, за да го сравнят с това на "Мона Лиза". Така ще може да се определи дали наистина Лиза Герардини дел Джокондо е била моделът на Да Винчи за портрета.

Италианският историк на изкуството Силвано Винчети и екипът му са използвали георадари и древни документи в търсенето на Мона Лиза. Те извършват разкопки в рушащия се бивш манастир "Санта Урсула" във Флоренция, който впоследствие е превърнат във фабрика за тютюн, а през Втората световна война е използван за скривалище. Специалистите са отстранили бетонния под и са открили поредица тухлени стъпала, водещи към подземна крипта.

Агенция АНСА съобщава, че са намерени две гробници. "Находката съвпада със сведенията, с които разполагаме. Намираме се на мястото, където е бил олтарът и където отвор в пода е водил към криптата, която видяхме с георадара", обяснява Силвано Винчети.

Експертите смятат, че Лиза Герардини дел Джокондо е станала монахиня и е постъпила в манастира "Санта Урсула" след смъртта на съпруга си. Починала е на 15 юли 1542 г. на 63-годишна възраст.

Ръководителят на Италианския национален комитет за културното наследство Силвано Винчети преди време отново скандализира изкуствоведските среди заявявайки, че за портрета на Мона Лиза е позирал ученикът  и възлюбен на Леонардо да Винчи - Салай.

Салай, чието истинско име е Джан Джакомо Капроти,  е бил женствен млад художник, който   работел с Леонардо в продължение на 25 години. Счита се, че той му е служел като модел и муза за някои от неговите картини. Двамата са имали "нееднозначна" връзка и има вероятност дори тя да е била интимна, твърди Винчети. Сравнение между характеристиките на лицата в някои от работите на Да Винчи,  като например "Свети Йоан Кръстител",  разкриват поразителни прилики с носа и устата на Мона Лиза, защитава теорията си Винчети. Освен това,  според него художникът е оставил известни следи за самоличността на модела в тънките букви L и S, които той и неговият екип  открили,  нарисувани в очите на Мона Лиза:
"Внимателно проучване на висококачествено дигитално копие на картината разкри буквите Л за Леонардо и С за Салай."
Твърденията на Винчети обаче,  веднага бяха оспорени от специалистите в "Лувъра".  Откриването на буквите те обясниха  с възрастта на картината – боята се е напукала и тези пукнатини могат да наподобят букви и дават възможност за най-различни интерпретации. Освен това, от  музея подчертаха, че твърденията на Винчети са направени без той самият да е имал достъп до картината за анализ.
Mona Lisa is among the greatest attractions in the Louvre
Mona Lisa is among the greatest attractions in the Louvre
Detail of the background (right side)
Detail of the background (right side)
A margin note by Agostino Vespucci from October 1503 in a book in the library of the University of Heidelberg identifies Lisa del Giocondo as the model of Mona Lisa.
A margin note by Agostino Vespucci from October 1503 in a book in the library of the University of Heidelberg identifies Lisa del Giocondo as the model of Mona Lisa.
Detail of Lisa`s hands, her right hand resting on her left. Leonardo chose this gesture rather than a wedding ring to depict Lisa as a virtuous woman and faithful wife
Detail of Lisa`s hands, her right hand resting on her left. Leonardo chose this gesture rather than a wedding ring to depict Lisa as a virtuous woman and faithful wife
Self-portrait by Leonardo da Vinci, executed in red chalk sometime between 1512 and 1515
Self-portrait by Leonardo da Vinci, executed in red chalk sometime between 1512 and 1515
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!