НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Павилионът на България на 54-тото биенале във Венеция (02.08.2011)

Биеналето във Венеция тази година представи на вниманието на посетители рекорден брой национални участия – 89. Сред тях се нареди и павилионът на България, който ще бъде отворен за посещение през целия период на изложението – от 4-ти юни до 27-ми ноември 2011г.

Разположен в историческата сграда от XVI век – „Палацо Карминати” в квартал „Санта Кроче” във Венеция, българският павилион представя сравнително традиционен избор от видове изкуства – живопис и скулптура. Кураторският проект на националното участие на България беше предоставен на гост-куратор – швейцареца Джордж Лукс. Изборът му на артисти се спря върху трима български художници, родени по различно време и създаващи изкуство, носещо различен емоционален заряд. Концепцията, около която е обединено участието ни, е „Bond of Generation” („Свързаността на поколенията”). В този смисъл кураторът и комисионерът на българското участие избира да бъдат изложени произведения на едни от най-известните български художници, показателни за „поколението”, което представят. Това са Хубен Черкелов, Греди Асса и Павел Койчев.

Хубен Черкелов е представителят на най-младото поколение, родено и израснало по времето на социализма, отдавна не живее в България. Член на авангардната група “XXL”, неговото име се свързва с едни от най-интересните провокации в българското изкуство от средата на 90-те години. На биеналето във Венеция той се представя с живописни платна, изследващи връзката „пари – изкуство”, като експериментира и със самата структура на живописното платно.  Сред произведенията му откриваме сюжети, изобразени върху „движещата земна сила”, но превърнати в експонати с неутилитарна функция.  

Греди Асса е представител на поколението художници, които са били дейни по времето на социализма, продължаващи да творят и до ден днешен, превърнали се в едни от най-обичаните български художници. Ето какво споделя Джордж Лукс на страниците на каталога, съпътстващ българското участие: „Греди Асса пуска четката си, преливаща от цветове, за да се вихри в свободен танц върху платното. Загадъчно изкусителен, той хваща в плен зрителя”. И действително платната, с които е представен на изложението, свидетелстват за перцепцията, която той иска да ни внуши за света, видян през неговите очи – пречистен до съвършенство от гняв, тъга и болка.

Павел Койчев е представител на най-старото поколение, родено преди 1944 г. Той е свидетелство за силния човешки дух, който съумява да не се пречупи и въпреки обстоятелствата, да изразява идеите си, което е и лайтмотив в неговото творчество – преобразяването на света, според най-съкровените фантазии. Из залите на „Палацо Карминати” са изложени част от неговите урбанистични проекти. Негова е и творбата, която посреща зрителите – цветна скулптура на бивол, изсечена от дърво – свидетелство за мощния и вълшебен свят на въображаемото.

Палацо Карминати
Палацо Карминати
Постер
Постер
Произведение на Павел Койчев
Произведение на Павел Койчев
Произведение на Павел Койчев 2
Произведение на Павел Койчев 2
Произведения на Греди Асса
Произведения на Греди Асса
Произведения на Греди Асса  2
Произведения на Греди Асса 2
Хубен Черкелов - 50 франка
Хубен Черкелов - 50 франка
Хубен Черкелов - 500 дойче марки
Хубен Черкелов - 500 дойче марки
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!