НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Обявиха номинациите за престижната награда „RIBA Stirling”, връчвана за най-добре проектирана или построена сграда в Англия (05.08.2011)

За 16-та поредна година ще бъде връчена наградата „RIBA Stirling”, съвместно с Архитекс джърнал (The Architects' Journal) и Бенчмарк (Benchmark), като победителят ще бъде публично оповестен на 1-ви октомври 2011 г. Тази година за първи път в списъка на номинираните са включени личности, които преди това също са били номинирани за престижния приз, както и двама бивши лауреати на наградата – Дейвид Чипърфилд и Заха Хадид.

Наградата „RIBA Stirling” (награда на Кралския  институт на британските архитекти –  Royal Institute of British Architects) бележи постиженията в архитектурата и се връчва за проектирана или построена  сграда на територията на Англия. Целта на приза е да отличи иновативни постижения, които да допринасят за еволюцията на архитектурата като цяло.

Тази година основна отличителна черта на повечето номинирани проекти е креативното реновиниране на сградите – включени са разширяване на музей, преустройване на театрален комплекс, както и иновативно преконструиране на стара офис-сграда, които ни показват как с малко намеса на архитектурното планиране, но с талант и въображение е възможно тотално да се трансформират съществуващи структури. За първи път сред номинираните  е сграда  в Северна Ирландия. Номиниран  е и  Олимпийският проект за игрите, които ще се проведат в британската столица през 2012 г.

Журито, което ще посети шестте номинирани проекта и ще се срещне ден преди обявяването на наградата, за да избере победителя, се състои от: Анждела Бради (ръководител на журито и президент на RIBA), сър Питър Кук (архитект и преподавател), Ханиф Кара (инженер), Адамс Кара Тейлър и Дан Пиърсън (дизайнер на паркова среда).

Сред предишните носители на наградата са: музей „MAXXI” в Рим, проектиран от „Заха Хадид Архитектс” (2010); „Maggie's Centre” в болница Чаринг Крос в Лондон, проектиран от „Роджър Стрик и партньори” (2009); Музеят за модерната литература в Германия, проектиран от Дейвид Чипърфилд (2007) и други.

Ето и номинираните сгради:

·      Културен център „An Gaelaras” в Северна Ирландия, проектиран от „О’Донъл + Туоми”, на стойност £2.8 млн.

·      Офис сграда „The Angel Building” в Лондон. Архитект: Алфърд Хол Монахън Морис (Allford Hall Monaghan Morris), на стойност £72 млн.

·      Академия „Evelyn Grace Academy” в Лондон, проектирана от Заха Хадид. Стойността на проекта е £37.5 млн.

·      Музей „Folkwang Museum” в Есен, Германия. Сградата е проектирана от Дейвид Чипърфилд архитектс, като стойността не е обявена.

·      Кралският Шекспиров театър в Стратфорд на Ейвън. Проектът е осъществен от „Бенетс асошиейтс архитектс” (Bennetts Associates Architects) и възлиза на £60 млн.

·      Олимпийският парк „The Velodrome” в Лондон, построен от „Хопкинс Архитектс”. Стойността на проекта не е оповестена.

Evelyn Grace Academy от Заха Хадид
Evelyn Grace Academy от Заха Хадид
Evelyn Grace Academy от Заха Хадид /2/
Evelyn Grace Academy от Заха Хадид /2/
Folkwang Museum в Есен
Folkwang Museum в Есен
The Angel Building, Лондон
The Angel Building, Лондон
Кралският Шекспиров театър в Стратфорд на Ейвън
Кралският Шекспиров театър в Стратфорд на Ейвън
Културен център An Gaelaras в Северна Ирландия
Културен център An Gaelaras в Северна Ирландия
Олимпийският парк The Velodrome в Лондон
Олимпийският парк The Velodrome в Лондон
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!