НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ай Вейвей ще вземе участие в Московското биенале през септември и октомври (08.08.2011)

Видеотворба на художника Ай Вейвей  ще бъде представена в основния кураторски проект на 4-то Московско биенале на съвременното изкуство, което ще се проведе от 23 септември до 30 октомври.

Ще бъдат изложени още и произведения на около 80 художника от 20 страни от целия свят. Кураторът на форума проф. Петер Вайбел е художник, теоретик в областта на новите медии и директор на Zentrum für Kunst und Medientechnologie в Карлсруе, Германия.

Според организаторите, темата Rewriting Worlds е провокирана от факта, че изкуството е област, в която непрекъснато се ражда нещо ново. Съвременният художник „преписва” съществуващия свят, като превъплъщава в произведенията си нови идеи. Според Вайбел „основната задача на изложбата е да покаже  как художниците мислят на различните нива: технически, политически, психологически”. Затова сред поканените са автори като EVOL, Елмгрийн & Драгсет, Кадер Атиа, Гуидо ван дер Верв, Шилпа Гупта, Айзък Джулиън, Манабу Икеда, Армин Линке, Фабиан Маркачо, Нео Раух, Розанжела Рено, Тимо Тутс, Клер Фонтен, Сюзан Хилър, Ребека Хорн, Чен Чи-йен и други.

В проекта Rewriting Worlds  Вейвей ще бъде представен с видеото „Пекин: Вторият пръстен” от 2005 г., но все още не е взето решение в кое от двете изложбени пространства ще бъде показано - в Центъра за дизайн Artplay или в Art Foundation.

„Тази творба, предаваща динамиката на огромния град, много добре отразява неговата аура и е добре позната за нас картина...”, каза комисарят на биеналето Йосиф Бакщейн. Според него  решението да бъде показано произведение на Вейвей е „изключително по естетически съображения, заради художествената стойност на работите му и затова, че те се вписват в концепцията на биеналето, а политическата линия в тях е само успоредна...”

За възможността художникът да участва в биеналето беше съобщено по време на първата пресконференция на организаторите, на 22 юни – ден по-късно той беше освободен под гаранция. „Обективно погледнато, това може да се приеме и като подкрепа, като се има предвид, че представителите на художествената общност в света винаги си помагат в трудни моменти”, допълни комисарят Бакщейн.

От пресслужбата на Московското биенале отбелязват, че не само те са съдействали на автора на „стоте килограма порцеланови семки”, показани в Tate Modern, а в кампанията се включили редица световни форуми и арт институции. Като пример се посочва онлайн петицията, която по време на откриването на 54-то Биенале във Венеция, Guggenheim Museum организира в защита на художника. Тогава хиляди посетители се движеха из града с чанти, с надпис: Free Ai Weiwei, а Royal Academy of Arts в Лондон  го избра за свой почетен член.

Въпреки сложната ситуация, в която се намира, Ай Вейвей не е преставал да работи - освен участието си в руската столица, артистът и Сунг Х-Санг (Seung H-Sang) ще са художествени директори на Gwangju Design Biennale 2011 в Корея, което ще се проведе от 2 септември до 23 октомври. През втората половина на тази година няколко американски музея ще покажат творбата му, наречена „Зодиак”.

Четвертая Московская биеннале современного искусства
Четвертая Московская биеннале современного искусства
Ai Weiwei's contribution to the Documenta 12 in Kassel 2007
Ai Weiwei's contribution to the Documenta 12 in Kassel 2007
Tate Modern in London -a large sign on their exterior that reads - Release Ai Weiwei
Tate Modern in London -a large sign on their exterior that reads - Release Ai Weiwei
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!