НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Празниците на изкуствата Аполония 2011 ще се проведат в Созопол от 27 август до 5 септември (12.08.2011)

Празниците на изкуствата Аполония се определя като най-големият български фестивал на изкуствата. Идеята за него ъзниква в далечната 1984 г. като приятелска инициатива на традиционно летуващи в Созопол музиканти, художници, театрали, кинематографисти, писатели и журналисти. Организирани от Димо Димов - цигулар в световноизвестния струнен квартет, носещ неговото име, те сформират група, обединени от общата си страст към изкуството. Още от първото откриване, Аполония налага своя стил - курортен фестивал в края на лятото, в който има сцени и зали за всички изкуства в изобилие от жанрове и форми. На 1 септември 1984 г. на сцената на Амфитеатъра, специално построен по инициатива на ентусиастите и със съдействието на тогавашната управа на Созопол, излиза световният бас Никола Гюзелев и в съпровод на пианиста Теодор Мусев изпълнява песни от камерното творчество на Модест Мусоргски. Една нелека, дори твърде странна за лятна вечер край морето програма, но посрещната с небивал възторг. На Никола Гюзелев принадлежи знаменитото възклицание: „Пазете този фестивал!”

За 27 години в Созопол на Аполония са идвали почти всички популярни личности в българската култура и изкуство, мнозина - по няколко пъти.

Наред с тях, свои първи стъпки пред публика са правили млади изпълнители, тепърва тръгващи по световните сцени.  Традицията е афишът за вечерите в Амфитеатъра да задоволява най-широк спектър предпочитания.

Тази година част от програмата включва:

-         27 Август  в  Амфитеатър Аполония - Концерт БИГ БЕНД НА БНР диригент АНТОНИ ДОНЧЕВ солист ТОМ ХАРЕЛ тромпет (САЩ)

-          27 Август   в Художествена галерия - ИЗЛОЖБИ НА Илия Бешков Свилен Блажев Станислав Памукчиев Евгени Йонов Васил Петров

-          01 Септември  в  Амфитеатър Аполония -     Концерт ГРАФА

-         04 Септември  във Военноморски клуб - Българско кино ОПАСНИ ИГРИ

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!