НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба в галерия „Академия“ чества 65-тата годишнина на професор Иван Газдов (17.10.2011)

 

На 17 октомври  от 18.30 ч. в галерия „Академия“ бе открита изложба по повод 65-тата годишнина на акад. проф. Иван Газдов.  Експозицията носи заглавието ЧОВЕШКА КОМЕДИЯ” и включва около 50 графикатури и още толкова авторски плакати. В откриването на изложбата взеха участие актьорите Елена и Кръстьо Лафазанови и Татяна Лолова.

още >>
Миряна Тодорова и Самуил Стоянов спечелиха тази година престижната награда за съвременно изкуство – „Гауденц Б. Руф” (17.10.2011)

 

Наградата “Гауденц Б. Руф“ е учредена през 2007 г. , която е първоначално основана от швейцареца – Гауденц Руф - живял в България в периода между 1995 и 2000 година.  Призът  цели да стимулира и популяризира визуалните изкуства в България, особено творчеството на по-младото поколение.
Присъжда се всяка година в рамките на конкурс за млади и за утвърдени творци. „Gaudenz B. Ruf Award” се обезпечава финансово от швейцарски фонд.

още >>
Галерия „White Cube” отваря трето изложбено пространство в Лондон през седмицата на “Frieze Art Fair” (17.10.2011)

 

Една от най-известните лондонски галерии обяви, че ще отвори своя галерия в сърцето на Лондон. Тя ще се намира на улица „Bermondsey”  в южната част на Централен Лондон и ще може да бъде посещавана след  12-ти октомври 2011 г. – в седмицата на Frieze Art Fair”.

още >>
За 12 000 лева бе продадена картина на Анастас Константинов на благотворителен търг в Народния театър „Иван Вазов” (17.10.2011)

 

12 000 лв. стигна чрез явно наддаване цената на картина на българския художник - Анастас Константинов. Творбата получи най-високата стойност от всички предложени произведения на изкуството в благотворителния търг в Народния театър „Иван Вазов” в София. Търгът беше организиран по повод честването на 20-годишния юбилей на Американския университет в България. 

още >>
Изложба на Димитър Войнов ще бъде представена в галерия „Ракурси” (13.10.2011)
 
На 13-ти октомври 2011 г. столичната галерия „Ракурси” ще представи изложба на известния български художник, живеещ от 1986 г. в Германия – Димитър Войнов. Темата на експозицията е „На моите учители” и ще представи художниците, от които Войнов най-силно се е повлиял в своето израстване като творец. Изложбата ще продължи до 30-ти октомври 2011г.
още >>
Прочутата колекция на Алфред Щиглиц ще бъде представена цялостно за първи път в музея „Метрополитън” (13.10.2011)
 
Музеят „Метрополитън” в Ню Йорк ще представи за първи път една от най-важните колекции, които притежава, посветени на американското и европейско изкуство от първата половина на ХХ век. От 13-ти октомври до 2-ри януари 2012 г.  в залите на музея ще може да бъде видяна изложбата „Щиглиц и неговите артисти: от Матис от О’Кийф”. Това е първото мащабно представяне на колекцията от годината, в която тя е придобита - 1949 г.
още >>
Ваза от времето на династията Мин счупи рекорд на търг на аукционна къща "Сотбис" (13.10.2011)

 

Колекция, съставена от древни имперски керамични съдове,  беше продадена за зашеметяващите 72 млн. долара по време на търг, организиран от "Сотбис" преди броени дни в Хонконг. Частната колекция за китайска керамика Мейинтан /„Мeiyintang collection”/ е една от най-богатите в света. Тя е била събирана в продължение на половин век от швейцарски ценители – братята Цюлиг.

още >>
Намериха откраднати платна на Пабло Пикасо в Сърбия (13.10.2011)

 

Две картини на Пабло Пикасо, откраднати в Швейцария през 2008 г., са намерени в Сърбия, съобщи Би Би Си. Става дума за натюрморта „Чаша и кана" (Verre et pichet), рисуван през 1944 г. и за платно с конска глава (Tete de cheval) от 1962г.
Творбите на именития художник бяха откраднати през февруари 2008 г. от изложба в музея "Зеедам-Културцентрум" в швейцарския град Пфефикон близо да Цюрих.

още >>
Какво да очакват посетителите от тазгодишния “Frieze Art Fair” (11.10.2011)

 

Както всяка година, най-голямото британско изложение за съвременно изкуство привлича стотици хиляди посетители в Лондон. То се фокусира единствено върху съвременното изкуство и все още дейните творци, като представя най-изтънчената селекция от най-добрите световни галерии, които единствено през трите дни, през които фестивалът е отворен за посетители, могат да бъдат разгледани на едно място и по този начин да осъществят едно от най-важните условия за създаване на съвременно изкуство – културни връзки.

още >>
Изложба на най-прочутите тракийски съкровища ще бъде представена в сърцето на Европа – Европейския парламент в Брюксел (10.10.2011)

 

България ще бъде представена в столицата на Европа със селекция от най-прочутите тракийски съкровища. Изложбата „Съкровища от България. Златото на тракийските воини” ще бъде официално открита на 11-ти октомври в сградата на Европейския парламент и ще продължи до 14-ти октомври 2011 г. Очаква се на откриването да присъстват председателят на Европейския парламент-Йежи Бузек, българският премиер –  Бойко Борисов и министърът на културата - Вежди Рашидов.

още >>
Как Стив Джобс промени разбиранията ни за визуалното (10.10.2011)
 
Стив Джобс, главният изпълнителен директор на „Apple Inc.”, напусна света на 56 г. след дълга и мъчителна борба с рядка форма рак на панкреаса. Неговото име ще бъде още дълго време споменавано в различните медии, но това което е същественото – неговият дизайн и визия за света на материалното промени заобикалящия ни свят завинаги.
още >>
Тасита Дийн ще създаде тазгодишната инсталация в „Турбинната зала” на галерия „Тейт Модърн” в Лондон (10.10.2011)

 

Тасита Дийн (Tacita Dean) ще бъде следващия артист, който ще създаде инсталация за едно от най-престижните експозиционни пространства в света – „Турбинната зала” на „Тейт Модърн”. Всяка година галерията възлага проекта на един от водещите съвременни артисти, като произведението е част от програмата на галерията „The Unilever Series”. Инсталацията на Тасита Дийн ще бъде отворена за публиката на 11-ти октомври и може да бъде видяна до 11-ти март 2012 г.
още >>
II Биенале на българския дизайн, обединено от темата „Дизайн или криза”, ще бъде представено в СБХ (10.10.2011)

 

Съюзът на българските художници ще представи най-новите идеи в българския дизайн в периода 7-ми – 27-ми октомври 2011 г. Изложбата ще бъде експонирана на три етажа в сградата, намираща се на ул. „Шипка” № 6, а официалното откриване ще се състои от 18:00 ч.

още >>
Изложба по повод 50-годишния юбилей на добилия международно признание български скулптор –Ивайло Савов, бе открита в Националния археологически музей в София (10.10.2011)

 

Българската академия на науките и Националният археологически институт с музей представят „Юбилейна изложба по повод 50-годишния юбилей на скулптора - Ивайло Савов”. Откриването на експозицията се състоя на 7 октомври в Националния археологически музей в София.

още >>
„Тейт Модърн” ще представи изложбата „Герхард Рихтер: Панорама” в чест на 80-ия юбилей на прочутия германски художник (06.10.2011)

 

За днес е насрочено откриването на водещата есенна изложба в галерия „Тейт Модърн” в Лондон. Тя е посветена на творчеството на един най-прочутите германски художници, работещи и днес – Герхард Рихтер.   Проследявайки почти пет десетилетия от неговия живот, изложбата ще ознаменува и неговия 80-годишен юбилей. Тя ще може да бъде разгледана от посетилите британската столица в периода 6-ти октомври – 11-ти януари 2012 г.

още >>
Унищожиха още една творба на стрийт-арт иконата – Банкси в Бристол (05.10.2011)
 
В Бристол отново бе унищожена рисунка на най-известния  графити артист – Банкси, съобщи BBC. Този път графитът, дело на Банкси, е бил зачеркнат с черна боя. Рисунката е изобразявала полицейски служител, който се прицелва, а към него се приближава момче, държащо в ръка хартиен пакет.
още >>
Интернационална студентска изложба представя новите идеи в медалната скулптура (05.10.2011)
 
Нови идеи в медалната скулптура” е ежегодна пътуваща изложба за медална скулптура. В експозицията участват творби на студенти от Университета за изкуства във Филаделфия, САЩ и Факултета за изящни изкуства при Лисабонския университет, Португалия. Изложбата представя и произведения, дело на студенти от страната-домакин на експозицията.

още >>
Заха Хадид спечели за втора поредна година най-престижната британска награда за архитектура „RIBA Stirling” (05.10.2011)

 

Кралският институт на британските архитекти (Royal Institute of British Architects) – RIBA обяви, че за носител на тазгодишната награда „RIBA Stirling”  е избрана Заха Хадид . Архитектката с иракски произход, но живееща в Лондон, печели престижния приз за втора поредна година. Стойността на наградата се равнява на 20,000 британски лири.

още >>
Мащабна ретроспектива на перформънс артиста Марина Абрамович ще бъде представена в Център за съвременна култура „Гараж” в Москва (04.10.2011)
 
Московският център за съвременна култура „Гараж” ще представи в периода от 8-ми октомври до 4-ти декември първата мащабна ретроспективна изложба на пионера в перформънса – Марина Абрамович. Изложбата „Марина Абрамович: Артистът е присъствие” (     Marina Abramović: The Artist is Present) е курирана от Клаус Бизенбах (Klaus Biesenbach), текущият директор на галерията за съвременно изкуство в Ню Йорк „MoMA PS1” и главен куратор на МоМА.
още >>
“Frieze Art Fair” – водещото лондонско изложение за съвременно изкуство, ще се проведе в периода 13 – 16-ти октомври (04.10.2011)

 

За девети пореден път “Frieze Art Fair” ще се проведе в лондонския „Regent's Park”,  обещавайки на посетителите си да им представи най-интригуващото от съвременното изкуство. Организатори на събитието отново са издателите на „Frieze magazine” – Аманда Шарп и Матю Слотовър. Тази година те са възложили временния архитектурен проект на изложението на лондонското архитектско студио „Carmody Groarke”.

още >>
Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!