НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Рекордните 85 000 посетиха парижкия национален център за изкуство и култура "Жорж Помпиду" през празничния уикенд, по повод неговата 40-годишнина (07.02.2017)

 Рекордните около 85 000 души участваха в празничния уикенд, организиран в парижкия национален център за изкуство и култура "Жорж Помпиду", по повод неговата 40-годишнина, оповести дирекцията му. Много от посетителите дойдоха в галерията за първи път.

Центърът "Жорж Помпиду" приема средно 15 000 души дневно. Културната институция разполага с една от най-важните колекции с модерно и съвременно изкуство редом с тези на „МоМА“ в Ню Йорк и „Тейт Модърн“ в Лондон.  С 100 313 творби от 6396 автори – колекцията му е най-голямата в Европа. 
 
Идеята за създаването му принадлежи на писателя и министър на културата през 60-те години на Франция Андре Мал­ро. През 1968-а е подкрепена от президента Де Гол, подема я и следващият на поста - Жорж Помпиду. През 1969 г. той обявява, че в квартала „Бобур“ ще се създаде център, събиращ всички проявления на съвременното изкуство на едно място.
 
Причудливата сграда е построена по проект на британеца Ричард Роджърс в съавторство с двама италианци - Ренцо Пиано и Джанфранко Франкини. 
 
Центърът е открит на 31 януари 1977 г. От президента Валери Жискар д'Естен.  Единственият постоянен филиал на центъра „Жорж Помпиду“ засега е във френския град Мец. Той бе открит през 2010 г. в сграда с голям асиметричен покрив, вдъхновен от китайската бамбукова шапка, дело на японеца Шигеру Бан.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!