НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
МИСЛИТЕЛЯТ И НЕГОВИЯ ИЗМИСЛЕН МУЗЕЙ (03.01.2017)

Държавният музей за изящни изкуства „Александър Сергеевич Пушкин” до 12 февруари 2017 година, представя изложба, посветена на изключителната фигура на френската култура Андре Малро (1901-1976) и неговата концепция за "въображаемия музей".

"Шедьовърът е повод не за властен монолог, а провокира непрестанни диалози", - пише Андре Малро, известен обществен деец и френски писател за двадесети век, философ, член на съпротивителното движение, министър на културата в правителството на Шарл де Гол.

Създателят на концепцията за "въображаемия музей" Малро вярва в магията на изкуството – и има силно развит и фин усет, за да отговори на онези гласове, които шедьоврите провокират. Чувството за единството на света чрез творческата сила, характерна за хора от всички възрасти и националности - това е, което мислителят иска да покаже като най-висше състояние на света и което показва, че трябва да бъде непрестанен обект на музеологията. Марло призова изкуството да се погледне отвъд историческата вина и антагонизмите на културата или обществото.

В съответствие със своята философия, Андре Малро търси структурите да си  кореспондират. Той открива пространствени отношения или други свойства на продукта, чрез които природните форми се превръщат в духовни продукти. Например изображението на будистките ръце, сравнени с подобни: ръката на светец на картината от италиански художник. Първите центрове на творческа дейност в историята на хората от най-древния Изток (Месопотамия и Египет), вида на техните творчески сили си приличат с хармонията в скулптурата на Мезоамерика, включително ацтеките и инките. Африканската декорация на маски, оръжия и битови предмети лесно се сливат с китайските култови неща. Индийски пластика е съответна с пластиката на Европейския бароков век. Тези хармонии са ясни и смислени за Малро…

Андре Малро
Андре Малро
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!