НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Колекция на цената на една картина или защо „Дамата с хермелина“ на Леонардо остава в Полша (10.03.2017)

 Министерството на културата в Полша придоби на безценница уникалната колекция на князете Чарториски. Сделката, която определя съдбата на „Дамата с хермелина“ на Леонардо да Винчи, продължава да повдига въпроси.

В края на декември 2016 година министерството побърза да сключи една от най-големите сделки с произведения на изкуството в последно време. За 100 млн. евро бе откупена колекцията на князете Чарториски, която включва в себе си 86 хиляди произведения на изкуството, 25 000 книги и ръкописи, а също така и няколко сгради в Краков, в това число и историческо имение, където се намира музеят на Чарториски. Перлата на колекцията е „Дамата с хермелина“ на Леонардо да Винчи, една от 15те картини на майстора, които са стигнали до нас.
 
Нарисувана през 1489 – 1490 година, тя дълго време се смята за изчезнала, като неочаквано се появява в Рим. Там, през 1798 година я придобива Адам Ежи, синът на Изабела Чарториска и основател на семейния музей. Когато през 1939 година Полша е окупирана от нацистите, те иззели голяма част от колекцията на князете; 85 творби, включително произведението на Леонардо, което било за музея на Хитлер в Линц. Ханс Франк, който е назначен от нацистите за генерал – губернатор на Краков се изпълнил със специални чувства към „Дамата с хермелина“ и наредил да оставят портрета на работното му място. Картината е върната на Полша от Съветската войска, след  това творбата е върната на семейството през 1991 година, като реституция.  
 
29ти декември 2016 година, денят, в който „Дамата с хермелина“, заедно с останалата част от безценната колекция на Чарториските отново става собственост на държавата, министърът на културата Петър Глинский нарича „Велик за Полша“. Въпреки това, неговият ентусиазъм не е споделян от всички, защото подобна сделка повдига много въпроси. 
 
Управляващият колекцията попечителски съвет на фонда на князете Чарториски в знак на протест против продажбата взима решението да се саморазпусне. По думите на неговите членове, те дори не били известени за това, че между правителството и ръководителя на съвета на князете Адам Карол Чарториски се водят преговори. Попечителите поставят под съмнение легитимността на сделките, заявявайки , че този ход противоречи на устава на фонда, където е вписана забрана за продажба на колекцията. Както отбелязват полските медии, след саморазпускането на попечителския съвет уставът бил промен по съдебен ред доста бързо.
 
Внимание към себе си привлича и финансовата страна на сделката. Мнозина смятат, че колекцията е продадена фактически на безценница. За сравнение, не толкова отдавна картината на Леонардо „Спасителят на света“ (около 1490 – 1519 г. ), според слухове е купена за около 120 милиона евро (127,5 млн.долара). 
 
Освен това, не става ясно, защо е необходимо да се закупува колекция за 100 млн. евро, която и така е достъпна за публиката. Картината е излагана в Музея Чарториски и Националния музей в Краков. Наистина, струва си да се отбележи, че част от музея Чарториски от 2011 година е затворена за скъпоструващ ремонт. През това време много от предметите в колекцията били приютени в Националния музей в Краков, а известната „Дамата с хермелина“ е в замъка Вавел. Вероятно сега ремонтът в музея ще тръгне по-бързо. „ Не ни стигаха средствата, за да ремонтираме двореца. Затова смятам, че продажбата на колекцията е най-доброто решение за Полша, поляците и чуждестранните туристи“, казва Адам Карол Чарториски при подписване на споразумението.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!