НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Модернистично копие на разрушената от Ислямска държава статуя на древен крилат бик ще бъде изложено на площад "Трафалгар" в Лондон (24.03.2017)
Статуя на древен асирийски крилат бик, разрушена от бойци на Ислямска държава през 2015 г., ще бъде пресъздадена от празни консерви от иракски сироп от фурми и ще бъде изложена на площад "Трафалгар" в Лондон, предават световните медии. Творбата на американския скулптор Майкъл Ракоуиц ще се появи на площада през 2018 г. 

Крилатият бик е стоял край портата Нергал в град Ниневия, Ирак от 700 г. пр. Хр. до разрушаването си от ДАЕШ през 2015 г. заедно с други древни изображения от музея в Мосул. 
 
Модернистичната реплика на статуята, дело на Ракоуиц има за цел да напомня за жертвите на войната - човешките и тези в културно отношение. Мултикултурната карта на Лондон го прави особено подходящо място за експониране на такъв тип произведения. Статуята ще замести досега издигалата се на „Трафалгар” статуя от британеца Дейвид Шрингли, представляваща монументален черен палец.

От десет години американският скулптор се занимава с възстановяване на произведения, разрушени от Втората иракска война през 2003 г. насам и особено след появата на Ислямска държава. До момента Ракоуиц и неговият екип са успели да възстановят близо 600 от общо 7000-те липсващи експоната от Националния музей на Ирак в Багдад.
 
макет на статуята
макет на статуята
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!