НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Преоткрита“ творба на Дега на показ в Лондон (02.05.2017)

 Това ли е оригиналната версия на Едгар Дега „Little Dancer Aged Fourteen”  / „Малка танцьорка на 14 години“ изложена на изложбата на 6-те импресиониста в Париж през 1881 година? Лондонският дилър Гай Стеър Сейнти е убеден, че я притежава и заяви, че броят на учените, които застават зад неговата идея расте. Той организира специална изложба на творбата в галерията си в квартал Мейфеър в Лондон (до 26 май).

Бронзовата статуетка на Сейнти е направена от гипсов калъп намерен средата на 90-те в леярна във Валсуани, парижка работилница, която произвежда бронзовите скулптури на Дега след като леярната Hebrard е затворена през 1935 година.  Леярната Валсуани  прави 46 бронзови скулптури на „Малката танцьорка“, а Сейнти притежава две направени в средата на 90-те и сега ги продава в лондонската си галерия за 3 милиона долара всяка.
 
Стеър Сейнти е сред тези, които твърдят, че преоткрития калъп е направен по времето на Дега за оригиналната восъчна скулптура показана през 1881 година, която по-късно скулпторът преработва за колекционер. „Преработената“ восъчна скулптура, която сега се намирана Националната галерия по изкуства във Вашингтон била използвана да се създаде по-известната бронзова скулптура “Hebrard”, която пък може да бъде открита в големи международни музейни колекции.
 
Въпросът около авторството на бронзовите скулптури все още е спорен, но Стеър Сейнти смята че  подкрепата от наследниците на художника и комитета Дега, както и публикуването на книга по тази тема от американския специалист по история на изкуството Грегъри Хедберг през 2016-та променя мнението на хората. 
 
„Хората могат да разберат, че това е противоречива ситуация и очевидно отговорът е в миналото, но лично аз виждам противоречието за разрешено.“, казва той. „Ние не заявяваме, че другата версия на танцьорката не е от Дега, а че това е първата творба, която той прави и е направена от същия восък, който самият той по-късно променя.“

„Ще се радвам да отговоря на всеки въпрос, но предизвиквам всички да излязат с последователно обяснение защо това, което казваме ние, не е така според тях.“ казва Сейнти.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!