НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Южноафриканският художник Уилям Кентридж спечели наградата "Принцесата на Астурия" (12.05.2017)

 Южноафриканският художник Уилям Кентридж бе удостоен с годишната награда "Принцесата на Астурия", като организаторите определиха неговото творчество като един от най-значимите африкански приноси в съвременното световно изкуство, предават световните медии. 

62-годишният Кентридж е роден през 1955г. в Йоханесбург, в семейство на адвокати. Завършва политика и африканска история в University of the Witwatersrand, също така получава диплом за изящни изкуства от Johannesburg Art Foundation. След редица неуспехи като художник, Кентридж заминава за Париж, където следва пантомима и театър в Ecole internationale de theatre Jacques Lecoq. През осемдесетте години Кентридж започва да прави анимационни филми.Творчеството на Уилям Кентридж е едно безкрайно изследване на самия творчески процес. Той работи главно в областта на рисунката, киното, съвременното изкуство.
 
Творбите на Кентридж са сред най-скъпо продаваните в Южна Африка и по цял свят. От 1997г. до ден днешен са организирани тридесет негови самостоятелни изложби в едни от най-престижните музеи и галерии по света, сред които Музея на съвременното изкуство в Барселона, Биеналето във Венеция, Музея Метрополитан в Ню Йорк, Музей за съвременно изкуство в Чикаго, Музея за съвременно изкуство в Сан Франциско, Националния музей за съвременно изкуство в Киото,  Лувъра в Париж.
 
През 2010г. MOMA в Ню Йорк организира голяма ретроспективна изложба на Уилям Кентридж, включваща творби от почти три десетилетия от неговата творческа кариера.
 
През 2015 г. на Уилям Кентридж бе възложено да създаде монументален фриз по бреговете на река Тибър в Рим. Озаглавен „Триумфи и ридания“ и дълъг повече от 550 метра, фризът на Кентридж  включва повече от 80 големи фигури от римската митология и история. 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!