Home >> ArtPedia >> Details
Main data
Andrei Nikolov (1878 – 1959)


Андрей НИКОЛОВ Староселски (1878-1959) e художник, скулптор.
Андрей Николов е автор на поетични мраморни творби, посветени на майчината любов, детските образи и женската красота. Дамските му портрети и женски голи тела са изпълнени с мекота и нежност. Оставя галерия от портрети на исторически личности. Той е сред първите випускници на нашата Художествена академия и произведенията му оказват влияние върху формирането на българската скулптура. Родната къща на Андрей Николов е превърната в жив музей и място за срещи, известно под името Червената къща. Червената къща се намира на ул. "Любен Каравелов" в София. В нея се осъществяват различни проекти, свързани със социологически и понякога с арт-програми, платени от различни фондации.

Андрей Николов Староселски е роден на 29.IV. 1878 г. във Враца. През 1896 г. е студент в първия випуск на новооткритото Държавно рисувално училище в София. През 1903 г. неговият преподавател по скулптура - Борис Шатц - го препоръчва на Министерството на народното просвещение за специализация в чужбина, като доказал големи заложби студент, който ще бъде полезен на България. Така младият скулптор се озовава за четири години в "Ecole des beaux arts" Париж, където в класа на Антонен Мерсие овладява до съвършенство мрамора.

Андрей Николов се завръща в България и преподава в Държавното художествено-индустриално училище. Избухването на Първата Световна Война го заварва в Рим и се налага да остане там. Прекарва 13 години във Вечния град и създава там някои от най-забележителните си произведения. Андрей Николов взима участие в италианските изложби. Критици и почитатели на изкуството го уважават, но той не прекъсва връзката си с родината.
През 1922 г. Андрей Николов организира самостоятелната изложба в София, която преминава с небивал успех. Във възторжените си отзиви столичните вестници отбелязват и създадената галерия от портрети на личности от начата история - Ал. Стамболийски и Ив. Вазов, К. Христов, Ст. Михайловски, Антон Митов и Иван Мърквичка и др.
През 1927 г. Андрей Николов напуска окончателно Италия, за да се включи в кипящия артистичен живот в България. Скулпторът преподава дейност в Художествената академия и създава кавалетни и на монументални произведения. Негови са величествения лъв от "Паметника на незнайния воин", портрети на Вл. Димитров-Майстора и Кръстьо Сарафов, бюст-паметници на Петко и Пенчо Славейкови.
Изкуството на Андрей Николов изиграва важна роля за израстването и формирането на скулптурата в България.

 

[Edit]

Personal area
Enter
Register now!
Sign up in the largest Bulgarian site for art and you can view works for sale, detailed information about authors and auctions. You can publish your works for sale and auctions, to add information for authors.
Register now!
Bulletin
Subscribe for the newsletter of ArtPrice.bg in order to receive up to date information directly in your email!