Основни данни
Агоп Агопов (1904-1983)


Агоп Агопов

Агоп АГОПОВ е български художник, скулптор. Заминал е за САЩ в началото на миналия век, но остава неизвестен с творбите и дейността си у нас.
Агоп Минас Агопов е роден през 1904 в Сливен. Починал е през 1983 г. в Ню Джърси, където прекарва по-голямата част от живот си. Следвa „Скулптура” в Рим, Париж и Ню Йорк. В САЩ пристига през 1927 г. - отначало учи в Колумбийския университет и след това в Националната академия на изящните изкуства, която завършва през 1931 г. с отличие и е поканен за асистент. Три поредни години получава Първа награда по скулптура в академията. Негови преподаватели са Джордж Вланд Брингман (известен и като учител на Норман Рокуел, най-популярният художник за САЩ, според класациите от 2000 г.) и Харви Дун. Сред неговите състуденти е и прочутия американски майстор на комикси и илюстрации Джек Кеман. Урежда изложби в много градове из САЩ, взема участие в изложбата на българите в Ню Йорк (заедно със скулптора Атанас Качамаков).
Основно живее и работи в Ню Джърси. Изявява се в областта на портрета. Най-често му позират театрали, музиканти, учени, писатели, прави бюстове на редица исторически личности , свързани с основаването на Америка и нейната история. Могат да бъдат назовани скулптурните му бюстове на румънския министър-председател Александру Авереску, чешкия композитор Антонин Дворжак, губернатора на Тексас, Питер Бел, принцеса Грейс от Монако. Много голямо признание получават портретите му в Мемориала-музей на Джон Ф. Кенеди в Хюаънис Порт, както и тези от Барнстепъл, Масачузец. Аплодиран за начина, по които пресъздава директора на ФБР Едгар Хувър и президента Кенеди - на два пъти е отличен с наградата „Линдзи Морис” на Националното скулптурна асоциация. Отличаван е със Златен медал за Признание, наградата Хънтингтон от Асоциацията на творците от Хъдсън Валей, както и златен медал на Съюза на художниците от Америка.
Агоп Агопов е първия творец, който не е бил роден в САЩ, отличен от Американския нумизматичен съюз през 1980 г. за принос в тази област. Скулпторът е създал две серии медали – от 1967 и 1970 г. - от портрети на личности, включени в Залата на Славата, намираща се в Градския университет на Ню Йорк, които критиката определя като „ изпълнени с драматизъм и въображение”. Вестник „Ню Йорк Таймс” в една рецензия за Националната школа по дизайн, обръща внимание на традициите и класиката, с които Агопов е внесъл свои разбирания за образованието и майсторството.
Според книгата „Migrants, immigrants, and slaves: racial and ethnic groups in America” от Джордж Хендерсън и Томпсън Деле Оласий, Агоп Агопов е особено популярен с бюста на Уил Роджърс , който е легендарен майстор на игра с ласо, каубой, артист, хуморист, коментатор на събитията от социалния живот като публицист и фейлетонист, политик.
По-известни негови творби са: "Черният роб" (1935), "Изкуство и смърт" (1935); както и бюстовете: "Д-р Хауз", "Олин Даунс", "Анри Тасо" и др., работени през 1935г.


Източници: Енциклопедия на изобразителните изкуства в България, БАН
Who Was Who in American Art, 1564-1975, Falk, Peter Hastingsq 1999
Who's Who in American Art-1973, Jaques Cattell Press
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!