Home >> ArtPedia >> Details
Main data
Anna Solomon Kramer-Behar (1889-1976)


Aнна Соломон Крамер-Бехар е родена в Полша, град Хороденка, Полша (днес този град се нарича Городенка и от 1939 г. е в състава на Украйна) на 15 август 1889 г.
В семейството си е възпитавана на любов към изкуството, а родителите й са били в контакт с Микулай Чарнетски - роден също така в Хороденка, голям религиозен деец, осъден от НКВД на шест години строга каторга в Сибир, но освободен едва след единадесет години, прекарани по лагери.
Анна Крамер учи във Виена при проф. Християн Лудвиг Мартин и при проф. Жермон в Париж. Под влиянието на проф. Мартин младата студентка започва да посещава представления и концерти с атрибутите си за графика и да рисува по натура. Тъй като плочата е тъмна и осветлението не е естествено, тя залага на своя усет към натурата и композицията. Позната е на по-старите вече софиянци като постоянен посетител на концертите в зала „България”, където винаги е рисувала музикантите по натура. Има специфичен стил, в който всичко е посветено на движението, динамиката, първото и свежо усещане за натурата и нейното многообразие.
График, работила е главно в областта на сухата игла. Нейни самостоятелни изложби са се състояли в София през 1936 г., 1945г, 1972 г, и посмъртно - 1979 г.) Нейни творби се притежават от колекции у нас, в НХГ и редица галерии.
Един от първите майстори на модерния екслибрис у нас.
Умира на 25 септември 1976 г. в София.
През 1973 г. излиза монография за нейното творчество в издателство „Български художник” с автор, проф. Петър Чуховски.

Източници: Енциклопедия на изобразителните изкуства в България, том I, 1980 г.
Записки от разговори с проф. Евтим Томов и проф. Петър Чуховски (архив на автора).
 

[Edit]

Personal area
Enter
Register now!
Sign up in the largest Bulgarian site for art and you can view works for sale, detailed information about authors and auctions. You can publish your works for sale and auctions, to add information for authors.
Register now!
Bulletin
Subscribe for the newsletter of ArtPrice.bg in order to receive up to date information directly in your email!