Основни данни
Авангард .


Название на различни течения в съвременната литература и изкуства, които Авангард претендира за водеща роля в съответната област на културата. Отхвърля традиционните представи и форми и се стреми към ново развитие на изразните средства и на естетическите схващания. Авангардизъм означава модните форми и течения на декадентската литература и изкуства: антиромана, абстрактната драма, абстрактното изобразително изкуство и др.;


Новаторски, бунтарски и радикални движения в изкуството и културата на XX век. Ново изкуство, изпреварващо своето време. Авангардът има отрицателно отношение към класическото, традиционното, дори модерното изкуство и норми - пълна свобода на изразяване, премахване на ограниченията, изкуството - част от живота. Авангардът разбива и утвърждава нови форми, стилове, видове изкуства или нови техниви - реди мейд, инсталации, хепънинги, видеоарт, бодиарт, опарт, лендарт, кинетично и концептуално изкуство и др.
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!