Основни данни
Амедео Дженарели (1891 - 1966)


Роден в Неапол 1891, починал в Париж през 1966г.

Скулптор. Ученик е на Франчески Джераци (който е автор на редица паметници в Итаиля, примерно на Виктор Емануил в Неапол, на Бетовен също в Неалол, много монументи в Реджо Калабриа) първоначално. През 1909 г. Дженарели емигрира в Париж, където се среща с най-големите скулптори и художници на периода.

Неофициални източници твърдят, че  по това време е посещавал работилницата на Роден, за да добие повече опит в мраморната скулптура. През 1913 г.  излага красиво голо женско тяло (от мрамор) в "Салон де Artistes Francais " в Париж, където той се проявява редовно до 1936 година.

Получава почетно отличие и бронзов медал през 1923 година . Прави много бронзови и теракотни фигури, някои от които се продават от Alfred Dunhill , Rue De La Paix в Париж , както и в неговите клонове в Лондон и Ню Йорк. Много теракотни негови скулптури са направени с восъчния метод и ограничени като тираж до 10 парчета, всяко.

Едновременно с това прави голям брой монументална скулптура . През 1932 г. е бил изразител на " неокласическа школа " и основател на групата на неокласически скулптори в Париж. Предпочитани в работата му са голите жени.

Дженарeли е един от лидерите във Франция за тази област. От него е останала силна сбирка, която възхищава със своята елегантност и качество на изработката.

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!