Основни данни
Атанас Гюдженов (1847-1936)


Атанас Гюдженов е български художник, живописец. Баща е на известният исторически художник Димитър Гюдженов.

Атанас Димитров Гюдженов е роден на 24 октомври 1847 в Пазарджик, починал е на 12 декември 1936 в Стара Загора. Изучава живописното майсторство, помагайки на братовчед си Стефан Андонов през ваканциите.

През 1864 работи църквите "Свети Иван Рилски" и "Св. Константин" в Пловдив (1865-1866). Заедно рисуват църквите в Хасково, Асеновград, Перущица и околните села. От 1873 до 1874 работи със Ст. Доспевски. По това време той изпълнява и самостоятелни поръчки: стенописите на "Св. Константин и Елена" в Пазарджик (1874).

След Освобождението 1878 Атанас Гюдженов се установява в Стара Загора и продължава да рисува икони, прави и сценографии и дори лично влиза не само в дрехите, но и в ролите на изработените от него костюми. През 1883 пише, че изработва "костюмировката с резниците, шлемовете, копията и другите неща, сцената, декорите и главната завеса на пиесата "Иванко" и дегизиране на актьорите".

 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!