Home >> ArtPedia >> Details
Main data
Petko Dourmana (1970)


Petko Dourmana

Петко Дурмана е български артист, авангардист, ръководител на център за медийни изкуства „Интерспейс”.

Петко Петков Дурмана е роден през 1970 г. в Трявна. Завършва Скулптура в Художествената академия, като проявява свободолюбивия си характер още преди да бъде приет за студент – той е сред организаторите на първата кандидатстудентска стачка в академията през 1991. Следват множество дребни скандали, за да се стигне до дипломната му работа, която е истински шок за преподавателите в изящния факултет. Докато всички се представят с пластични образи на любимите си хора, Дурмана показва първото интернет произведение – голото му тяло, което участниците във форума могат да помпат с витамини и да наблюдават как то се променя. Неговият преподавател проф. Крум Дамянов напуска комисията и заявява, че не е по силите му да оцени подобно нещо. Все пак Петко се дипломира и някъде по това променя името в паспорта си от Петко Петков на Петко Дурмана.
Петко Дурмана се стреми да демонстрира нихилистични настроения в произведенията си, които съчетава с ирония към всичко и всички сериозни проблеми. Това обаче не му пречи да поставя някои от сериозните въпроси на деня като екология например. Обръщайки всичко през призмата на нихилизма той привлича към важните проблеми на планетата хора от младото поколение, на които моралните уроци не са в стила.
Сред по-известните акции на Петко Дурмана е събирането на авангардисти и хакери от цял свят на Остров Болшевик, както и последното му произведение – Post Global Warming Survival Kit – той обиколи Европа през лятото на 2009 с фургон, демонстриращ на хората идеи за оцеляване след като всички ледове на Земята се размразят вследствие на Глобалното затопляне.

Виж още: Къде живее президентът на Марс? - пита Петко Дурмана във видеоинсталация

[Edit]

Personal area
Enter
Register now!
Sign up in the largest Bulgarian site for art and you can view works for sale, detailed information about authors and auctions. You can publish your works for sale and auctions, to add information for authors.
Register now!
Bulletin
Subscribe for the newsletter of ArtPrice.bg in order to receive up to date information directly in your email!