Home >> ArtPedia >> Details
Main data
Alexander Bozhinov (1878-1968)


Alexander Bozhinov

Александър Николов Божинов е български карикатурист, илюстратор, живописец, сценограф, публицист.
Аександър Божинов е създателят на българската политическа карикатура и я налага като самостятелен вид изкуство, един от първомайсторите на нашата илюстрация, майстор на портретната карикатура. Кара цяла България да се превива от смях и когато след 9 септември е изправен пред Народен съд, в страната се съдава движение в негова защита. Автор е на "Пижо и Пендо" - образите от разказите на неговия приятел Елин Пелин.
Александър Божинов е роден е през 1878 г. в гр. Свищов. В гимназията (1892-1896) в София по рисуване му преподава Николай Павлович, а в рисувалното училище (от 1896) - Иван Мърквичка, Ярослав Вешин и Антон Митов. През 1902 – 1904 г. живее и работи в Мюнхен, запознава се с произведения на старите майстори, изпитва влияние на немския сецесион.
След завръшането си в България основава хумористичния вестник "Българан." (1904-1909), който подновява като списание "Българан." (1916 - 1924), художник е на Народния театър (1909-1910), редактор на вестник "Смях" (1911-1915), сътрудничи с карикатури, рисунки, статии, рецензии и други материали на много вестници . През Първата световна война е военен художник
Създава над 10 хиляди карикатури, рисувани с акварел и масло. През 1929 г. той е избран за дописен член на БАН, а през 1939 г. става академик.
След деветосептемврийския преврат карикатуристът е жертва на жестоки репресии. Обвиняват го, че е приятел с цар Борис III. Затварят го заедно с Райко Алексиев, Борис Денев, Константин Щъркелов. Изправянето му пред Народния съд предизвиква бурни негодувания в България и сред европейската интелигенция. “Той е по-известен дори от царя“, казва художникът Стоян Венев в негова защита.
След половин година арест и побоища на 4 април 1945 г. Шести състав на Народния съд произнася присъдата: една година затвор и глоба от 1000 лв.
След затвора карикатурите му вече не са смешни. Художникът прави политесeки рисунки срещу фашизма и предимно детски рисунки.
Александър Божинов е член е на дружество "Съвременно изкуство", на дружество -'"Родно изкуство", активно съдейства за основаване на Съюза на дружествата на художниците в България, на Съюза на българските художници, помага на млади карикатуристи, открива много изложби, делегат е на срещи и конференции, един от основателите на Института за изкуствознание при БАН.
В творчеството му особено място заемат образите на софийските шопи, от които създава характерните български типове на Пижо и Пендо. Работи в тандем с Елин Пелин и докато единият пише, другият рисува своите илюстрации.
През периода 1941-1944 г. публикува във вестник "Зора" серия антисъветски карикатури. С определено обществено-политическо отношение са сатиричните карикатури-илюстрации към "Конско евангелие за нaродняците" от Т. Кунев (1910). Той илюстрира "Великден" от Дора Габе (1930), "Златни класове" от Ц. Церковски (1930),
"Дядовата ръкавичка" (1945), "Трите баби" (1945) и "Страшният вълк (1956) от Елин Пелин, прави илюстрация към "Под игото" от Иван Вазов (1948) и др. Автор е на два албума за деца "Златна книга за нашите деца” (1921) и "Азбука за малките" (1926).
Автор е на хумористични и детски стихотворения, разкази и фейлетони (подписвани с псевдоними) и на мемоарната книга „Минали дни”, 1958.
Награден със сребърен медал за наука и изкуство от МНП за 25 год. дейност (1924), с ордените "Кирил и Методий" - (1960), "Червено знаме на труда" (1965), "Народна република България" (1968).
Изявява се и като талантлив живописец. Създава пейзажи, натюрморти, интериори, скици за стенописи в маслени бои и акварел. Автор е на проекти за килими, народни мебели и керамични съдове.
Като публицист, художествен критик и изкуствовед се бори за реалистично изкуство, свързано с живота на хората. В своите карикатури той отразява обществено-политическия и културния живот в България. Обект на неговото перо са много събития от международната и главно вътрешната политика.
Източници Енциклопедия на българските изобразителни изкуства, БАН

 

[Edit]

Personal area
Enter
Register now!
Sign up in the largest Bulgarian site for art and you can view works for sale, detailed information about authors and auctions. You can publish your works for sale and auctions, to add information for authors.
Register now!
Bulletin
Subscribe for the newsletter of ArtPrice.bg in order to receive up to date information directly in your email!