НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Издъхна музата на Кристо (20.11.2009)
Жан-Клод, съпругата на най-известния художник в света Христо Явашев-Кристо почина от инсулт на 18 ноември в болница в Ню Йорк. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумберг изпрати съболезнования от името на града.
Кристо и Жан-Клод бяха сред най-известните артисти в света. Те бяха прочути най-вече с опаковенето на архитектурни символи като Райхстага в Берлин и Моста Понт Ньоф в Париж. Последното им произведение Вратите в Сентрал Парк бе посетено от стотици милиони туристи.
Двамата артисти, родени на една и съща дата – 13 юни 1935, бяха неразделни. Те подписваха творбите си заедно и правеха всичко като един. Единствено когато пътуваха със самолет се разделяха и избираха различни полети. Мотивът им беше, че ако стане катастрофа, единият от тях, който оцелее, ще довърши започнатото.
„Започнатото” сега е проектът за покриване на река Арканзас. Вчера Кристо не пожела да коментира дали ще довърши сам произведението.
Жан-Клод сравняваше проектите с техни деца. На въпроса кое е любимото им дете, отговаряше „следващото”.
Мнозина обвиняваха Жан-Клод за нежеланието на Кристо да се върне в родината си България. Повечето наши артисти негодуваха, че тя се подписва на творбите заедно с него и вярвяха, че тя влияе върху гения на Кристо. Но истината е, че тя беше неговият гений. Без нейната ясна и точна преценка за всяка ситуация Кристо би бил прекалено чувствителен и крехък за този свят.
Произведенията на Кристо и Жан-Клод траеха не повече от месец. „Иска се много повече кураж да направиш нещо, което няма да остане пред това да произвеждаш изкуство, което да остане за вечността” – споделяше Кристо.
Въпреки че е българин по произход, нито един български музей не може да се похвали с произведение на Кристо. През лятото на 2009 аукционна къща Сезони Форум предложи за първи път в България два оригинални проекта на Кристо – Опаковани дървета по Шанзализе и Опаковани небостъргачи в Манхатън. Въпреки ниските им цени – 4000 и 5100 евро нито един български музей не пожела да ги откупи. Никога повече България няма да има този шанс да получи произведения на Кристо на такава цена.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!