НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Първа изложба на Рене Магрит в Латинска Америка (29.03.2010)
Музея „Del Palacio de Bellas Artes” в Мексико Сити, представя изложба посветена на белгийския художник Рене Магрит. Тя ще остане в там до 11-ти юли 2010 година. Експозиция с произведения на такъв уникален художник като Магрит се организира за първи път в Латинска Америка, като главната й цел е да запознае обществеността с творчеството му.

Една от забележителностите в сърцето на Мексико сити, „Museo del Palacio de Bellas Artes” е построен през 1934 г. като най-големия форум на Националния институт за изящни изкуства (INBA) съхраняващ известни шедьоври на художниците, стенописци Диего Ривера, Хосе Клементе Ороско, Давид Алфаро Сикейрос и Руфино Тамайо.

Творчеството на Рене Магрит и неговата връзка със сюрреализма ще позволи на публиката да изследва една от основните тенденции в Мексиканското изкуство и култура от първата половина на двадесети век.

Изложбата включва 150 предмета - картини, рисунки, офорти, снимки, филми и документи за живота и творчеството му, подредени така, че да предложат поглед върху цялостния творчески път на художника, обхващащ периода от 1925 до 1967 година. Произведенията са предоставени от 34 музея, галерии и частни колекции от общо 9 различни страни. Творбите са подредени в четири различни зали, като признак на разделянето им са различните периоди в творчеството на Магрит. Селекция от 55 фотографии е изложена в отделна зала. Те ни запознават с интимната среда на художника, докато рисува или е заобиколен от своите колеги-сюреалисти в Белгия, както и негови портретни снимки.

Изложбата включва и специална зала наречена "Espacio lúdico". Тя е предназначена за децата и по-младата аудитория, които могат да се докоснатат до творчеството на Магрит чрез игри и интерактивни дейности. В това помещение, посетителите се запознават с естетическите идеи на художника, по един забавен начин.

Уникалността на творчеството на Магрит в историята на световното изкуство, превръща тази изложба в отлична възможност да оценим впечатляващия му начин на рисуване, който значително е повлиял на изкуството на ХХ век.
 
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!