НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Парадоксите на арт пазара (11.05.2010)
През последните дни най-шокиращата новина в арт средите е осъществената от „Кристис” продажба в Ню Йорк, при която осем частни колекционера, включително един руснак и един азиатец, наддаваха за един колоритен портрет на младата любовница на Пикасо, нарисуван през 1932 г., когато великият майстор е бил на 50 години.

„Гола фигура, зелени листа и бюст” е притежание на американско семейство от 1951 година насам. Излагана е само веднъж и единствената нейна фотография е черно-бяла.
Творбата на Пикасо беше най-привлекателният обект в колекцията на наследниците на г-жа Сидни Ф. Броуди. Организираната от „Кристис” продажба мина под мотото „Вечер на на импресионизма и модерното изкуство” и включваше 27 платна и скулптури от тази колекция. Сред тях са произведения на Анри Матис, Джакомети, Жорж Брак и Хенри Мур.
Търговският успех на проявата надмина всички очаквания: всички обекти се продадоха и търгът приключи с обща печалба от 224 милиона долара, което го превръща в най-успешната за частен колекционер продажба.

На следващата вечер в „Сотбис” купувач от Азия похарчи 20 милиона долара за четири творби на френския скулптор Огюст Роден и за една скулптура на Изаму Ногучи, за която плати 4,2 милиона при първоначална цена 600-900 000 долара.

Основният извод от тези две събития е, че все още има достатъчно свободни пари, които колекционерите са готови да вложат в произведения на световноизвестни художници. Факторите, които определят тези астрономически суми, са изключителността на творбата, майсторското изпълнение и специалната й история.
За най-доброто сред най-добрите картини и скулптури се намират купувачи, готови да похарчат феноменалните 100 милиона долара.
В същото време творби с някакъв недостатък – проблеми с колорита, принадлежност към недостатъчно интересен период, неясна репутация – трудно привличат интереса на колекционерите.

Оказва се, че в настоящия момент е по-лесно да продадеш картина за 100 милиона, отколкото за 1 милион долара.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!