НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Жена художник от фламандския барок отново на арт сцената (31.01.2017)
Първата по рода си изложба на отдавна забравена жена художник от XVII век ще се проведе в къщата на Рубенс в Антверпен през 2018 година. Микаелина Ваутиер вероятно е първата жена, която успешно рисува творби от почти всички жанрове – портрети, исторически картини, натюрморт и сцени от ежедневието. По това време най-успешните фламандски художнички специализират в композициите с цветя.
 
Ваутиер е родена в Монс около 1617 година и работила в Брюксел, където умира през 1689 година. Изглежда е имала по-стар брат, Шарл, който също бил художник. Нейното най-добро произведение е „Триумфът на Бакхус“, нарисуван около 1650 година, което в момента се намира  в музея за История на изкуството във Виена. Известни са около 30 от нейните картини, някои от които са били поръчани от ерцхерцога Леополд Вилхелм от Австрия, който бил управител на Испанска Нидерландия от 1647 до 1656 година. 
 
Наследството на Ваутиер може да се види от търга в аукциона Koller в Цюрих на 22 март 2016. Нейният портрет на Мартино Мартини от 1654 година, мисионер йезуит, е продаден за 318 000 евро. В друга нейна популярна картина едно сравнение на автопортрет (1649, лична колекция) предполага, че тя се е изобразявала с наполовина голи гърди вакханка в митологична сцена.
 
Във връзка с изложбата се подготвя и каталог raisonné на Ваутиер от Катлийн Ван дер Щигхелен от Университета в Льовен. Щигхелен ще курира изложбата през 2018 г. в къщата на Рубенс.
 
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!