НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Предложение от шотландски дизайнер спечели конкурса за нов британски паспорт (14.04.2017)

 Конкурсът за нов британски паспорт след Брекзит организиран от Dezeen провокира хората да мислят за идентичността на Великобритания след ЕС. Заданието призова проекти, които представляват всички граждани на Обединеното кралство и показват положително мнение за страната пред останалата част от света. Шотландският графичен дизайнер Иън Макфарлейн спечели първа награда с паспорт, който преминава от бордо към тъмносиньо (цветовете на настоящия европейски и стария паспорт на Великобритания).

Съдиите описват опростения дизайн с тонален градиент между двата цвята, в който синята горна половина се просмуква през кестеняво в долната половина като "поетичен", "силен", "елегантен" и "двусмислен". 
"Това може да се прочете като представляващо плавен преход, носталгично връщане или зловещо потъмняване и това го прави достоен победител, тъй като заданието призова за дизайн, който ще представлява всички граждани на Обединеното кралство."
 
Второто място отива в преливащите се на продуктовия дизайн на лондонско студио за специални проекти. Дизайнът преоткрива традиционния паспорт за клубното поколение, отново чрез преливащи се цветове, връзка за закачане на врата и визови страници с персонализирани чужди фрази, генерирани от биометрични данни, съдържащи се в паспорта, които титулярът може да използва в чужбина. Целта на проекта е да се помогне на пътуващите британци да създадат приятелства, чрез осигуряване на тема за разговори, докато пътува.
 
Третата награда отива при графичния дизайнер Тим Гамбъл и холандския творчески директор Алфонс Хойкас, съоснователи на научна платформа Emblemmatic. Техният проект "използва изчислителни техники за създаване на нови персонални символи ". Целта на двамата бе да се премахне понятието гражданство. Вместо това, те са използвали Emblemmatic за генериране на хералдично изглеждащи изображения, които използват данни за родния град на притежателя.
 
Всички предложения вече могат да бъдат видяни в Музея на дизайна, Лондон.
 
победителят, проект на  Иън Макфарлейн
победителят, проект на Иън Макфарлейн
победителят, проект на  Иън Макфарлейн
победителят, проект на Иън Макфарлейн
второ място
второ място
второ място
второ място
трето място
трето място
трето място
трето място
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!