НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Китайският пазар на изкуството се разраства, но специалисти предупреждават за фалшификати (12.05.2017)

 Само до преди 10 години Китай не беше дори част от пазара на изкуството, но сега изпреварва САЩ и се превръща в най-големия арт пазар в света. Той бързо стана  ключов играч, но проблемите свързани с масовото фалшифициране, не само, че не са решени, но и се задълбочават. Прочетете повече за пазара на изкуството в Китай тук

През 2016 г. продажбите на изкуство в Китай са на стойност около 4,8 милиарда щатски долара, което представлява повече от една трета от общото количество в света. Най-скъпата творба е „Петима пияни принцове се завръщат на коне” от художника Рен Ренфа от династия  Юан. То бе продадено за $ 46 милиона. „Албум с пейзажи”  на Чи Башиши и „Планини със сняг в Швейцария” от Джанг Дакиан бяха продадени за повече от 14 млн. долара на пекинския есенен аукцион.
Въпреки това изглежда, че все повече фалшификации се идентифицират. Според проучване, почти една трета от произведенията, които са били изследвани през 2013 г., се оказали фалшификати. „Колкото по-горещ е пазарът, толкова по-голям е шансът за фалшификати, защото има голям интерес към него”,  според професор Хан Чао от университета „Капитал Нормал”.  
 
Няколко художници признават, че техните творби са били подправени. Освен това, разработването на технологии позволява този вид незаконна дейност. „Някой ми изпрати снимка на произведение на Ли Керан. Аз я погледнах и му казах, че е фалшификат, но също така му казах, че трябва да погледна и оригинала, за да съм сигурен. Въпреки това, се оказа, че е фалшификат. Модерната технология е много развита, като триизмерното печатане например, така че появата на фалшиви произведения е обичайна”, добавя още той. 
 
При отсъствието на надзор и контрол, възможността за фалшификати се увеличава. Обикновените купувачи, които нямат забележим опит, не могат да открият разликата между истинска творба и фалшива. Липсата на почтеност е пречка номер едно за  новите потребители, навлизащи в пазара на изкуството. Още по-лошо е, че художници и колекционери са безсилни, когато става дума за защита на техните права.
 
„Можете да заведете дело, но правният процес е много дълъг и резултатът е несигурен. Аукционната къща или така нареченият търг не носи отговорност за продажбата след приключването на сделката. Също така не можете да откриете кой ви е продал творбата, защото това е класифицирана информация”, споделя художника Хан Шули.
 
Но тези обстоятелства започват да намират своето решение. Китайското министерство на културата издаде набор от правила, които определят официален стандарт за пазара на изкуство. Разпоредбите предвиждат, че аукционните къщи не трябва да заблуждават потребителите, като същевременно защитават правото на купувача да знае източника на творбата. Междувременно, цялата отговорност не пада върху акционните къщи.  Днешните художници ще отговарят за удостоверяването на собствените си произведения.
 
През октомври миналата година осем компании, създадоха системи за удостоверяване, които се превърнаха в основен стандарт за оценка на творбите. Сега всяко произведение на изкуството е „проследимо”, така че фалшивите не могат да се скрият.  
 
Нарастващият китайски пазар на изкуството също доведе до развитието на финансова арт индустрия, сред чийто услуги са заеми, обезпечаване ни кредити, застраховки, оценки и други. Появата на Китай на сцената на изкуството бе внезапна, може би твърде внезапна, но той бавно започва да намира своето място.  
 
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!