НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Малките шедьоври на големите майстори (20.06.2017)

 Съвършенство във формат А4 - това е концепцията за новия кураторски вечерен аукцион, който Сотбис ще проведе в Лондон на 21 юни веднага след аукциона на импресионистично и модерно изкуство. Името "Реален размер“ корелира с каталожните позиции - всички произведения са отпечатани в каталога в пълен размер, т.е. имат размер не по-голям от стандартния албумен лист.

Малката, внимателно подбрана колекция включва живопис, графика и скулптура. Всички произведение са от добре продавани художници. Вероятно идеята за скъпоценни „миниатюри“ от  XX-XXI век е подсказана от резултатите от последните търгове на Сотбис, през март тази година на търга на импресионистично и модерно изкуство, продадените творби, като „Таитянките“  на Пол Гоген, портрет на жена на Густав Климт, парижките акварели на Марк Шагал и "Monogold" на Ив Клайн не надвишаваха 35 см по голямата страна. Интересът на колекционерите и платените за тях милиони доказват, че размерът няма значение. 
 
Сред обявените топ лотове в търга на 21 юни са два графични листа на Пабло Пикасо. Рисунката с туш "Седнала жена", се отнася до "розовия" период (1906 г.), но настроението, което носи е сравнимо със "синия". Позата на изобразената млада жена, която е свила ръце, е почти идентична с "Любителка на абсент". Въпреки това, тези нещастни жени в творбите от пребиваването на Пикасо в Париж, са много. Размерът на тази скица е - 19.4 х 14.5 cm, а началната и цена са внушителните 800 хиляди паунда.
 
Друг акцент е рисунка създадена 20 години по-късно, през 1924 г. и това е съвсем друг Пикасо. Зад гърба на геният стоят вече - кубизма, скандалите, популярността, работата със Сергей Дягилев, бракът с Олга Хохлова и обсебващото й желание да се разпознава в портретите на мъжа си. През 1920-те години на мястото на ъгловите кубистични девици идват плътните "класически" дами със заоблени форми. Нищо чудно, че Пикасо казва на Гийом Аполинер, че намира вдъхновение в Лувъра. Представения акварел е изграден от прекрасни акварелни петна и продължава стилистиката на "Жени на плажа". Размерът му е почти колкото пощенска картичка 16 х 10.5 cm, а очакваната цена 200 хиляди паунда.
 
Представено е и следвоенното изкуство, творбата на Лучо Фонтана – „Concetto Spaziale“. Създадена за Коледа 1966 г. (датирана 24 декември), тя обединява любимите му мотиви: яйцевидна форма, златен фон ( "златното е толкова прекрасно, като слънцето", казва Фонтана) и множество пробиви на платното, които разкриват безкрайната празнота отвъд. Може би това е артистичен начин за обобщаване на една щастлива година в кариерата: през 1966 г., художникът получава наградата "Златен лъв" на Венецианското биенале за снежнобелия лабиринт с овални арки, построен заедно с италианския архитект и дизайнер Карло Скарпа. Размерът на "Коледа" отново е пощенска картичка - 10 х 15 см (очаквана цена 250-350 хиляди паунда). Сред другите миниатюрни работи има имена като Хуан Миро, Салвадор Дали и Пиеро Манцони.
 

"Седнала жена", (1906 г.)

"Жена", (1924 г.)
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!