НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Даря Жукова и Роман Абрамович обявиха развода си, но ще продължат да работят заедно в общите си арт проекти: Музея за съвременно изкуство „Гараж” и „Остров Нова Холандия” в Санкт Петербург (18.08.2017)
Руският милиардер Роман Абрамович и съпругата му Даря Жукова обявиха, че се развеждат след 10 години съвместен живот.
„Ние двамата взехме трудно решение да се разделим, но оставаме близки приятели, родители и партньори в проектите, които осъществяваме заедно”, се казва в общата им декларация. 

Абрамович и Жукова продължават сътрудничеството си като съоснователи на Музея за съвременно изкуство „Гараж” и по проекта „Остров Нова Холандия” в Санкт Петербург.
 
На 12 юни 2015 г. в Москва беше открит най-новият музей за съвременно изкуство в Русия - „Гараж” (Garage - Museum of Contemporary Art), основан от Даря Жукова и Роман Абрамович. Новата самостоятелна сграда на Музея за модерно изкуство „Гараж” - първата в Русия филантропска организация, насочена към развитието на съвременното изкуство и култура - беше построена на мястото на популярния през 60-те години московски ресторант „Времена года”, от когото бяха запазени отделни фрагменти от фасадата и от мозайките. Реконструкцията беше извършена по проект на холандския архитект Рем Колхас (Rem Koolhaas) - лауреат на Притцкерова награда (The Pritzker Architecture Prize) за 2008 г.

По данни на Forbes, основният акционер на металургичния гигант Evraz plc, която произвежда стомана, е на 12-о място в класацията на най-богатите руснаци с 9.1 млрд. USD и на 139-о в света. Според ТАСС, бившият губернатор на Чукотка и бивш основен акционер на компанията „Сибирнефт” днес притежава недвижими имоти във Великобритания, ценна колекция от произведения на изкуството, авиопарк с Boeing-767, както и великолепната яхта Eclipse. През 2003 г. Абрамович купи лондонския футболен клуб „Челси”, в който, според Daily Mail, за 14 години е инвестирал около 3 млрд. GBP.

Даря Жукова е дъщеря на крупния предприемач Александър Жуков - съсобственик на компанията JKX Oil & Gas, на терминали в северното пристанище Уст-Луга и на групата „Айсберри” - един от големите руски производители на сладолед. Жукова е завършила е с отличие специалност „Славистика и литература” в Калифорнийския университет в Санта Барбара. Тя се запознава с Роман Абрамович през 2005 г. и три години по-късно сключват брак, за който, обаче, става ясно едва през 2014 г., след публикация в The Wall Street Journal.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!