НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Настоящият директор на галерия „Уфици” във Флоренция, поема ръководството на най-големия австрийски музей от средата на 2019 година (05.09.2017)
 Айке Шмид (Eike Schmidt) – настоящ шеф на галерия „Уфици” във Флоренция, поема ръководството на най-големия австрийски музей (Kunsthistorisches Museum Wien) от средата на 2019 година.

В конкурса за директор на музея участваха 15 души, включително и негова досегашна директорка Сабине Хааг.

Айке Шмид беше назначен за директор на „Уфици” през 2015 г. заедно с още 20 ръководители, които трябваше да модернизират емблематичните музеи в Италия. Сред тях имаше и седем чужденци. Шмид бе първият чуждестранен директор в историята на световноизвестния италиански музей от 1769 г. до сега.

До 2015 г. германският историк на изкуството е работил в институции като Националната галерия във Вашингтон - от 2001 до 2006, в Музея „Гети” в Лос Анджелис - от 2006 до 2008, в Института за изкуствата на Минеаполис, за кратко е бил и ръководител на отдела за европейски пластични изкуства в аукционната къща Sotheby’s.

Като директор на „Уфици” Айке Шмид се зае с обновяването на основните пространства на музея, организирането на изложби, посветени на жени-художнички, както и с по-гъвкавата система за продажба на билети, която трябваше да реши проблема с огромните опашки пред галерията.

 Според годишната класация за най-посещаваните музеи през 2016 г. на The Art Newspaper, Музеят за история на изкуството във Виена е бил посетен от 769 119 души и се нарежда на 94-о място в Топ 100.

В колекцията на музея има шедьоври на Питер Брьогел Стария, Рубенс, Веласкес, Ван Дайк, Караваджо, Вермеер и др.

Музеят за история на изкуството във Виена обединява няколко институции, сред които са още Музеят на театъра и Световният музей - бивш Ентографски музей. Новоизбраният директор няма да може да поеме ръководството на Музея за история на изкуството на 1 януари 2019 г. тъй като договорът му с флорентинския музей изтича в средата на годината.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!