НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Наскоро открита картина нa Артемизия Джентилески бе продадена за почти 2,4 милиона евро на търг в Париж (26.12.2017)
 По-рано неизвестния "Автопортрет като Света Катерина" от бароковата италианска художничка Артемизия Джентилески е бил продаден в аукциона Drouot, за  сума рекорд за този автор -  2,360,600 евро (в сравнение с прогнозата за € 300- 400 хил.). Работата, датирана от същия период като картина със Света Екатерина от галерия Уфици (1614-1616), е намерена от Кристоф Йорон и е включена в тръжна процедура, заедно с произведения на други европейски художници.

Станала популярна през 1970 г. като символ на борбата за правата на жените и тяхната себереализация в изкуството Артемизия Джентилески често е сравнявана с Караваджо. Едно скорошно проучване на Музея на Рим, я слага на едно ниво с други успешни художници от нейното време, но също така показва, че качеството на оцелелите творби на Джентилески е доста неравномерно.

"Автопортрет като Света Катерина" може без преувеличение да се нарече най-добрият сред наскоро откритите творби на авторката, в това число "Мария Магдалена в екстаз", която е открита във Франция и продадена в Сотбис за $ 1.2 милиона през 2014 г. - предишния рекорд за работа на художничката.

Джентилески определено се радва на славата на жена художник, като многократно се позовава на темата за автопортрета в образите на религиозни или алегорични фигури (най-известния нейн портрет, обаче е от приятел и колега - Симон Вуе). "Автопортрет като Света Катерина" представя фигура, държаща палмово листо и колело с шипове символ на мъченичеството. Позата наподобява друг автопортрет - с лютня, новопридобит от музея на изкуствата "Уадсуорт Атенеум" в Хартфорд, Кънектикът, но в Париж картина е по-добре запазена, тъй като е собственост на едно и също семейство в продължение на десетилетия, и като цяло е изпълнена значително по-добре.

Името на купувача на "Автопортрет като Света Катерина" все още не е известно, но трябва да се отбележи, че въпреки популярността на художничката, тя не е представена във всички национални галерии в Лондон и Вашингтон, или в музея  Гети в Лос Анджелис или в Лувъра, което е любопитно, тъй като те имат право да придобият портрета с предимство, използвайки съответния закон. Много частни колекционери ще се радват да попълнят колекцията си, но има надежда, че покупката все пак ще се окаже от важен музей.

Автопортрет като Света Катерина
Автопортрет като Света Катерина
Мария Магдалена в екстаз
Мария Магдалена в екстаз
Aвтопортрет с лютня
Aвтопортрет с лютня
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!