НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Отвъд Леонардо: художниците, които водиха търговете през 2017 (02.01.2018)
 След недостиг на върхови творби през предходните две години, поради икономическата криза, предизвикана от геополитическата несигурност, импресионистичният и модерният пазар се завръща през 2017 г. според класация направена от The Art news paper.

Тонът бе определен през март от слънчевия Bauerngarten на Густав Климт, който се продаде за почти 50 млн. паунда срещу предварително очакваните приблизително 35 млн. паунда, в Сотбис в Лондон, на най-успешния аукцион с общо приходи от 194 милиона долара. Същите равномерни резултати (минус топ картината) регистрираха и в Кристис през пролетта и лятото; няколко месеца по-късно Кристис продаде една истинска рядкост - възвишената бронзова скулптура на Бранкузи "La muse endormie", която регистрира на 57.3 млн. долара в аукционната къща в Ню Йорк на 25 май, при очаквани 35 млн. долара.

Ноемврийската продажба на Кристис в Ню Йорк достигна 479.3 млн. долара - двойно по-високи резултати от предходната година и регистрира рекорди за творби на Леже за 70 млн. долара и ван Гог за 81.3 млн. долара (и двете картини вероятно отиват в азиатски купувачи). Колкото и да са впечатляващи тези цифри, те само намекват за широката гама на пазара, в която присъстваха Марк Шагал, Рене Магрит, Емил Нолде, Алфред Сисле и Едуард Вулард , Най-удивителният факт е, че за разлика от последните пет години няма Пикасо, Матис или Моне.

Преди невероятните 450.3 млн. долара за Салваторе Мунди да засенчат всяка друга продажба от 2017 г., блестящата гледка на Франческо Гуарди към моста Риалто, се продаде през юли от Кристис за 26,2 млн. паунда, или само половината от таксите на купувача за Леонардо Да Винчи. 2017 беше доста добра година за старите майстори, с по-силни от обичайните цени за продажби и някои хубави картини и да, Салваторе Мунди се продаде за аномална цена в съвременната история на арт пазара. Но годината се оказа добра и за следвоенното и съвременно изкуство.

Жан-Мишел Баския изпъкна на този пазар през 2017 г., както на търговете, така и на частните продажби. Художника от Ню Йорк, чието мощно, отличително творчество е обект на няколко отминали и предстоящи музейни изложби, премина границата от 100 млн. долара през май, когато японският колекционер Юсаку Маезава купи картина, която беше излязла от пазара за повече от 30 години , удвоявайки предишния рекорд (също платен от Маезава през 2016 г.). Така творбите на Баския изпревариха бившия пазарен фаворит Анди Уорхол и абстрактните експресионисти, които доминираха в този сектор.

Франческо Гуарди
Франческо Гуарди
Константин Бранкузи
Константин Бранкузи
Жан Мишел Баския
Жан Мишел Баския
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!