НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Картина на Пикасо от последните му години на търг (06.02.2018)

 Кристис ще предложи „Mousquetaire et nu assis“ (1967) на Пабло Пикасо в своя вечерен аукцион за импресионистично и модерно изкуство в Лондон на 27 февруари. Със стартираща цена между £12 милиона и £18 милиона, картината е сред най-добрите лотове на този аукцион, а с гаранция от трета страна тя със сигурност ще бъде продадена.

Платното, нарисувано шест години преди смъртта на Пикасо, отбелязва един от първите пъти, когато в творбите му се появява фигурата на мъжки мускетар - последен опит да възстанови изчезващите си сексуални сили. В непосредствена близост до мускетара е седнала гола Жаклин - последната голяма любов на художника, муза и съпруга.
 
Вдъхновени от "Тримата мускетари" на Александър Дюма, които Пикасо прочита, докато се възстановява от хирургична операция през декември 1965 г., „ Mousquetaire et nu assis“ също отдава почит на елегантните портрети на стари майстори като Халс, Рембранд, Ел Греко, Веласкес и Гоя.
 
В сравнение с по-ранните му периоди, произведенията създадени от Пикасо в по-късните му години са подценявани - рекордът на търг за мускетарска картина е 31 млн. долара, продадена в Сотбис Ню Йорк през 2013 г.
 
"Преди по-малко от десет години по-късният период на Пикасо започна да се преоценява", казва Кийт Гил, завеждащ продажбите на импресионистично изкуство на Кристис. Той посочва забележителната изложба на късни картини и принтове, организирана от биографа на Пикасо Джон Ричардсън в галерия „Gagosian“ в Ню Йорк през 2009 г. като повратна точка за пазара. "По това време видяхме също и покачване на цените при търговете", казва Гил.
 
„Mousquetaire et nu assis“ последно се предлага на търг през 2007 г. от Кристис, и се продава за £6.7 милиона. По-високата стъпка в предстоящата продажба отразява промяната на пазара, както и липсата на такива произведения в частни ръце, според Гил.
 
Кристис ще покаже произведението първо в Хонконг (5-8 февруари), а след това в Ню Йорк (12-14 февруари) и накрая в Лондон (20-27 февруари). Джил заяви, че Кристис очаква интерес от азиатските колекционери, които не са били на арт сцената, когато картината е продадена през 2007 г., но добавя, че произведението има широка международна привлекателност.
 
Mousquetaire et nu assis
Mousquetaire et nu assis
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!