НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ели Голдинг донесе на Сотбис 26,4 милиона долара (06.03.2018)
Миналия петък търгът за съвременно изкуство на Сотбис се състоя в Ню Йорк и достигна печалба от 26,4 милиона щатски долара, което надхвърли очакванията от 26,1 милиона долара. Това е най-голямата регистрирана печалба на търг с куратор-звезда – певицата Ели Голдинг, какъвто Сотбис организират традиционно. До сега любимите си творби от колекцията на аукционната къща са избирали Деймиън Хърст, Пери Грейсън, моделът Емили Райтаковски и основателката на марката Джими Чу – Тамара Мелон.

Творбата на Джаспър Джонс "Untitled" върху хартия от 1983 г., достигна нов рекорд за монотипия от художника, като надхвърли очакванията и бе откупена за 2,5 млн. долара. "Rainy Day Butler" на Джордж Кондо от 2012 г. се продаде с аплодисменти, когато постигна забележителните 2,4 милиона долара, двойно по-високо от очакванията и втората най-висока цена за артиста. Нов рекорд бе отбелязан и за художника Сам Гилиам, както и силни цени за творбите на Уейн Тибо, Адриана Вареяо и Анди Уорхол.

Несъмнено „Untitled на Джонс, стана звездата на вечерта, тя е ярък пример за емблематичния метод на художника и произлиза от серия от осемнадесет уникални монотипии на художника, създадени в Уест Алип, Ню Йорк. За пръв път в тази конкретна поредица, той използва монотипията на монументално ниво и упражнява безпрецедентно чувство за техническа иновация в своята техника на печат. Творбата се продаде във време, в което Джонс отново набила популярност. През април миналата година беше публикуван негов каталог резоне, последван от голяма изложба в Кралската академия в Лондон и настоящата „Неща, наподобяваща истината“ в The broad museum в Лос Анджелис.

Друга от творбите избрани от Ели Голдинг - „Rainy Day Butler“ от Джордж Кондо от 2012 г. също се оказа изключитлно добра инвестиция. Освен нея, останалите работи на Кондо също отбелязаха силни цени, „Rescue scene“, 1998 г. донесе 375 000 долара при очаквана стойност между 40 – 60 000 долара, а „ Група жени“, 2007 г. достигна 56 250 долара от 20 000 долара.

Паралелно с тези впечатляващи резултати, Сотбис обяви, че аукционът за съвременно изкуство тази седмица продължава с Contemporary Art Online. Онлайн търгът представя интригуващ набор от картини, рисунки и скулптури от утвърдени имена като Анди Уорхол, Александър Калдер, Джон Чембърлейн и Том Веселман, както и от талантливи млади художници като уличния артист Ричард Хамбълтън и оп-художника Джулиан Санзак.


"Untitled", Джаспър Джонс
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!