НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Съживявават Сикстинската капела в мюзикъл с благословията на папата (13.03.2018)
Дебютът на мюзикъла "Страшния съд" е след няколко дни, но има много очаквания за продукцията, която ще дебютира на 15 март. Режисьорът Марко Балич е резервирал бившата симфонична зала на Рим за една година, ако премиерата успее, това ще стане първата постоянна театрална продукция в Рим. Ватиканът одобри проекта, при условие, че ще зачита художествените, религиозните и духовните ценности, които Сикстинската капела олицетворява и срещу неразкрито заплащане.

Музея, в който се помещава Сикстинската капела, осигурява цифровото възпроизвеждане на фреските в залата с висока разделителна способност, тъй като се признава образователната стойност на мюзикъла. Експерти от музея консултират и по исторически и други въпроси. "Това ми хареса, защото показа, че организаторите са сериозни", каза Барбара Ятта, директор на Ватиканските музеи. В същото време Марко Балич иска да създаде нещо, което да омагьоса всички - римляните (които, заобиколени от красота, не са склонни да плащат за това), туристи, кардинали и тийнейджъри. Той използва частна инвестиция от 9 млн. евро, и години планиране.

Музикалното сливане между ватиканските музеи, пазители на една от най-големите художествени реликви на човечеството и Марко Балич, известен като дизайнер на събития, сред които и церемонията по закриването на олимпийските игри в Сочи през 2014 г., както и церемониите за игрите в Торино през 2006 г. и отбелязването на 550-годишнината на Казахстан - не е очаквана колаборация. Ватиканът не е свикнал да споделя парите, които получава от културна дейност с артисти като Стинг например, който написва основната тема на мюзикъла. Макар че не се намесват в творческите аспекти на продукцията, служителите на Ватикана се уверяват, че съдържанието на шоуто са точни исторически и не се отклоняват твърде далеч от праведния път.

"Ние бяхме много, много, много внимателни и точни, защото това беше нашата застрахователна полица. За да ги имаме на наша страна трябва да бъдем сигурни, че всичко ще бъде подходящо ", казва Балич за подкрепата на духовниците по време на репетициите.

Режисьорът също трябва да убеди традиционно скептичните италиански консерватори, че няма да отнеме от музейните посещения със своето заслепяващото събитие, което включва театър, балет и много, много звънци и фойерверки. Балчич вярва, че предишният му опит с Олимпиадата играе в негова полза. "Ватиканът разбра, че нашата работа винаги носи ценности", каза той. Той започва да обсъжда идеята си още през 2014 г. Любопитно е, че толкова време трябва на Микеланджело да нарисува тавана на Сикстинската капела между 1508 и 1512 г.

 

.
.
.
.
Марко Балич
Марко Балич
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!