НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Портрет на Джордж Дайър от Франсис Бейкън показан в Лондон за първи път от 40 години насам (10.04.2018)
Портретът от Франсис Бейкън на любовника и музата му - Джордж Дайър ще бъде показан в Лондон за първи път от повече от 40 години тази седмица, преди дебютният му аукцион в Кристис в Ню Йорк през май.

Нарисуван в Париж през 1977 г., портрета е последно изложен в Лондон същата година на изложбата на Кралската академия - British Painting: 1952-77. Сега той може да бъде видян от днес, до петък, 13 април в Кристис Лондон.

Платното, което се оценява на 30 млн. долара, е описано от Франсис Издред, председател на Кристис и ръководител на отдела за следвоенно и съвременно изкуство, като "блестящо, висцерално отбелязване на най-емблематичната муза".

През 1971 г., шест години преди Бейкън да нарисува портрета, Дайър се е самоубил в хотелската стая на двойката, само два дни преди откриването на първата ретроспектива в средата на кариерата на Бейкън в Гранд Пале, Париж. Измъчван от скръб, Бейкън често се връща към образа на Дайър през следващите години, като продуцира поредица от портрети - "Черния триптих" в началото на 70-те години.

Въпреки това, пробит от ярко синя и жълта боя и петна от червен пигмент, "Проучване за портрет" представлява смяна на стила за Бейкън, докато той създава нов живот за себе си в Париж.

Картината се продава от колекционера Магнус Коноу, син на норвежки олимпийски моряк, който се е сприятелява с Бейкън през 70-те години на миналия век. През този период Бейкън редовно посещава Монако, понякога с Лусиан Фройд, така се среща  с Коноу, играейки в казината на Монте Карло понякога по цели дни. Коноу купува произведението от Бейкън през галерия "Марлборо" малко след като е нарисувано и семейството пази работата в своята колекция досега.

Вероятно поводът да се разделят с него е, че пазарът на Бейкън се увеличава през последните години. Триптихът с приятеля на художника и конкурент Лусиан Фройд се продава за 142 млн. долара в Ню Йорк през 2013 г., ставайки най-скъпото следвоенно и съвременно произведение на изкуството, продавано някога на търг. През май миналата година друг триптих с Дайър се продава в Кристис за $ 51,8 млн.

Проучване за портрет
Проучване за портрет
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!