НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Най-скъпият Малевич се продава отново (17.04.2018)
На търга на импресионисти и модерно изкуство на 15 май ще бъде показана "Супрематична композиция" на Казимир Малевич, нарисувана през 1916 г. - най-скъпото досега произведение на руското авангардно изкуство.

Преди десет години платното беше продадено от Сотбис за 60 милиона долара на неизвестен купувач, според някои предложения на консорциум от търговци на изкуство.

Тогава произведението се оказа на пазара след дълъг спор между наследниците на художника и музея Стеделейк, Амстердам. Въпреки, че музеят получава произведението на добра воля, като част от дарената колекция на архитекта Уго Харинг, наследниците са в състояние да докажат, че той не може да се разпорежда с работата тъй като тя е у него просто за да я  пази по искане на Малевич. За да запази по-голямата част от колекцията, музеят се съгласява да се откаже от пет картини.

Едно от платната наследниците веднага пускат за продажба в Сотбис, тогава то е закупено без пазарлъци, по предварително определена цена от 60 милиона долара. През 2015 г., по време на търг се появява още едно от петте платна – „Супрематична композиция №18“ продадена за 21.4 млн. паунда.

Живопис Малевич много рядко се появява на публичен търг ( в статистиката на ArtPrice има едва 15 случая), освен това тя често се фалшифицира - не е изненадващо, че картина с този размер, качество и произход веднага предизвика интереса на потенциалните купувачи. Предварителната й цена за сега се съобщава само на заинтересовани.

Супрематична композиция
Супрематична композиция
.
.
Супрематична композиция №18
Супрематична композиция №18
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!