НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Masterworks стартира първата обществена блокчейн платформа за инвестиции в изкуство (15.05.2018)
Masterworks“ обявяви старта си като първата в света блокчейн платформа за инвестиции в изкуство, която ще позволи на всеки да инвестира в специфични произведения на изкуството. Всички предложения ще бъдат подадени в Комисията за сигурност и валутна обмяна с дялово участие регистрирано в „Ethereum” блокчейн, за да се осигури прозрачност за инвеститорите.

Като първо предложение „Masterworks“ планира да предложи инвестиция в „Colored Marilyn“ (Reversal  Series) от 1979 г. на Анди Уорхол, закупена от компанията през ноември 2017 г. във вечерния търг на Phillips  за изкувство от 20-ти век и съвременно изкуство за 1 815 000 долара. Инвеститорите ще могат да инвестират в емблематичната „Colored Marilyn“ (Reversal  Series) за по-малко от $ 1000 USD.

Основателят на „Masterworks“, който е и колекционер и интернет предприемач Скот Лин вижда блокчейн като начин да демократизира аспектите на колекциониране на изкуство, които традиционно са станали недостъпни поради високата летва за прескачане. Лин заявява, че „произведенията, направени от някои от най-значимите художници в света, са оценявани високо, но много малко хора имат достъп до тях поради цената им. „Masterworks“ има за цел да даде възможност на всеки да инвестира в този клас активи, като предлага възможност да инвестира в произведения на изкуството на достъпна начална цена.“

Според доклада на Арт Базел & UBS от 2018 г. произведеята продадени за над 1 млн. долара представляват 64% от стойността през 2017 г., което е най-високото ниво за три години, въпреки че представляват само 1% от всички транзакции. „Това са произведенията, които искаме да добавим към нашата платформа“, заявява Лин.

Masterworks“ е създадена през 2017 г. от Скот Лин, като платформа за демократизиране на свeта на изкуството, като прави инвестицията в изкуство достъпна за всички.

Скот Лин е интернет предприемач, който е основал, придобил или е действал като мажоритарен инвеститор в повече от дузина рекламни технологични, контент и финансово-технологични компании. Той е и активен колекционер на съвременно изкуство в продължение на повече от петнадесет години, като е построил международно призната колекция от абстрактен експресионизъм, която включва произведения на Клифорд Стил, Барнет Нюман, Марк Ротко, Уилям де Кунинг и други. Колекцията на Лин е излагана в няколко големи музея, включително MoMA, Национална галерия за изкуство, Кралската академия на изкуствата в Лондон и др.

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!