НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Подгответе се за специална обиколка на Лувъра с Бионсе и Джей Зи (17.07.2018)
Следвайки големия интернет успех на клипа на Бионсе и Джей Зи - 'Apeshit', сниман в Лувъра, парижкият музей е създал 90-минутен тур с всички произведения на изкуството, включени в музикалното видео.

Двойката пусна музикалния видеоклип миналия месец. Той е бил гледан в YouTube повече от 57 милиона пъти. Създаден в пълна тайна, в Лувъра, клипът показва емблематичните произведения на музея в продължение на 6 минути, от "Мона Лиза" (1503-06) на Леонардо да Винчи до древногръцката мраморна скулптура "Нике от Самотраки" (190 г. пр.н.е.), на фона на цветнокожи танцьори.

Турът в музея е на френски език и описва всяко от произведенията, включени в "Apeshit", но не коментира по-дълбоката идея на видеото: да покаже маргинализацията на черните тела в историческата традиция на западното изкуство.

Историкът на изкуството Джеймс Смолс описва "Apeshit " като "изцяло посветен на телата - оркестриран контраст на енергично гърчещи се и оживени черни фигури, поставени в противовес на замръзналите бели форми на миналото".

Смолс обръща внимание на това, как "Apeshit" изследва присъствието на черни тела в обществени пространства в контекста на неотдавнашни инциденти (включително арестуването на двама черни мъже през април в Старбъкс във Филаделфия за "нарушение"), докато те чакат за бизнес среща.

Любопитно е, че това не е първият път, когато Лувъра създава музейна обиколка посветена на хит от поп музиката. Вокалът на Black Eyed Peas - Will.i.am пръв постави прецедент с неговата песен от 2013 г. "Smile Mona Lisa". Музикалният видеоклип от 2016 г. за песента на Will.i.am и „помощничката“ му Никол Шерцингер ги показва като герои в най-известните произведения на изкуството в Лувъра.

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!