НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Albertinum, Дрезден показва източногерманското изкуство за "да изгради мостове" (07.08.2018)

Хелке Вагнер, директорът на Albertinum в Дрезден, се опитва да превърне негативната ситуация във възможност, след като се озовава в центъра на горчив спор за източногерманското изкуство. Родена в Западна Германия, Вагнер е обвинена от регионалния вестник Sächsische Zeitung през септември миналата година, че е пренебрегва артисти от Германската демократична република (ГДР) в полза на съвременното изкуство. През юни тя реагира с бързо събрана изложба на картини и скулптури от ГДР от колекцията на музея, много от които са изложени за пръв път от години.

 

В провокативната си статия Пол Кайзер, местен художествен историк, изразява съжаление, че Albertinum, главната витрина за модерно изкуство в саксонската столица, е изпратил цялото изкуство на Източна Германия в депото. Вагнер контрира в същия вестник, че повече от 70 творби, създадени в ГДР между 1949 и 1989 г., са били изложени по това време, а други са били заети другаде.
 
Този отговор предизвика остър публичен дебат за изкуството, но в действителност платформа за политически коментари относно отношенията между Изтока и Запада. Така музеят се превърна в център на ненавист към историческия разказ, доминиран от Запада, който, според мнозина от Източна Германия, пренебрегва техния опит. Вагнер е залята от омраза. "Бях шокирана от броя на писмата и от тона", казва тя. "Враждебността на дебата ни изненада всички."
 
Няколко месеца по-късно, музеят открива изложба, озаглавена „Focus Albertinum: Изкуство и скулптура от Източна Германия от 1949 до 1990 г.“ (до 7 януари 2019 г.). Изложбата от почти 150 произведения, предимно картини, е съставена изцяло от 900-годишната колекция на музея от източногермански произведения и обяснява тяхната история на придобиване. Тя е придружена от впечатляващ набор от разговори и събития по теми, вариращи от източногерманското изкуство, архитектура и филм до упоритите предразсъдъци за германците от двете страни на Желязната завеса.
 
Изложбата включва картини на социалистически реалисти като Вили Нюбер – „Играч на шах“ (1964 г.) и „Бригаден лидер“ на Хайнц Лохмар (1952 г.). Има и отдавна забравени местни фаворити, от саксонските пейзажи на Теодор Розенхауер до Петър Харълд Хакенебек (1961-62), чийто картини се появяват на популярни германски плакати и печати.

Вернер Тубке, един от малкото източногермански художници, който се утвърждава в Западна Германия, е представен с рисунката си „Реквием“ от 1965 г. и портрет на сицилианския земевладелец от 1972 г. Последната картина е закупена от Albertinum през 1973 г. и е отпусната за Документа 6 през 1977 г., първото издание, в което участват източногермански художници.
 
Но Йоаким Хюер, ученик на Оскар Кокошчка, който е силно повлиян от кубизма, не е можел да излага до падането на Берлинската стена, на 90-годишна възраст. Неговият „Натюрморт с мелничка за кафе и чаши (1958) е дарен на музея през 1990 г. Другите придобивания показани в изложбата включват абстрактните живописни картини на Карл-Хайнц Адлер.
Планирането на изложбата разкри някои значителни липси в колекцията на Albertinum поради ограничената политика за придобиване в ерата на ГДР, разказва Вагнер. Например в музея няма произведения на родения в Дрезден художник A.Р. Пенк, който емигрира на Запад през 1980 г. Не е представен и експериментален колектив на пърформанс художници - Auto-Perforation, базиран в Дрезден. "Все още се опитваме да запълним пропуските", казва тя.
 
.
.
Хелке Вагнер
Хелке Вагнер
Albertinum, Дрезден
Albertinum, Дрезден
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!