НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Колекционерска експозиция за първи път в София (11.06.2010)
Уникална за България изложба протича в Националната Галерия за Чуждестранно Изкуство като излага на показ над 200 уникални експоната притежание на 32 частни колекции.

Това е първата проява на наскоро създадения Съюз на колекционерите у нас, чийто председател е проф. Валери Стефанов.

Изложбата е под мотото „Другият музей” и излага на показ неизваждани досега творби.

Куратори на експозицията са акад. Светлин Русев и проф. Иван Маразов.

Златни уникати, бижута и монети от различни исторически периоди по нашите земи, статуи от античността, ордени и медали, писмени документи, филателни рядкости, оръжия и много други ще присъстват в няколко зали на галерията.

Освен това са представени автори като Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Жул Паскин, Жорж Папазов, Огюст Роден и творби собственост на акад. Светлин Русев, проф. Валери Стефанов, Боян Радев, Васил Божков и Гриша Ганчев.

"Един колекционер, който не желае да си покаже колекцията или грубо казано – не желае да се изфука с това, което има и не смята, че неговото е най-доброто, той не е колекционер", смята Светлин Русев.

"Другият музей" е първи опит да бъде представено обществото на колекционерите у нас и да покаже желанието им да споделят своите притежания.

"Колекционерите имат едно болестно състояние. Има един страх, особено в някои. Но се радвам, че някои колекционери се престрашиха и показаха нещата си", обяснява акад. Светрин Русев.

“Другият музей” е апел. Настояване за една по-ясна, толерантна и мъдра бъдеща законова уредба в тази област”, уточнява проф. Стефанов.


2
2
3
3
4
4
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!