НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят "Виктория и Албърт" вече е институция с няколко филиала (18.09.2018)
 Музеят "Виктория и Албърт" сега се смята за институция на "много места", след откриването на V&A Dundee /Дънди, Шотландия/  през уикенда. На срещата на попечителите през май, директорът на музея в Лондон, Тристрам Хънт, представи за обсъждане стратегия, по която трябва да бъдат разпределени ресурсите, "тъй като V&A се насочва към модел на поддържане на няколко обекта".

Миналия декември V&A Галерия в Шънджън, Китай, беше отворена, а сега V&A Dundee. И двата проекта извън Лондон са съвсем различни. Галерията в Шънджън, която е насочена към търговска дейност, цели да набере средства за V&A, първоначално за период от 5 години. V&A Dundee се управлява и финансира от шотландски спонсори в рамките на 25-годишно споразумение, като лондонският музей предоставя името си, заеми и екскурзии - за да сподели своята колекция в други части Обединеното кралство.

V&A развива и своето присъствие в източен Лондон. Музеят на детството в Бетнал Грийн е клон от 1974 г. насам. Двата планирани проекта за бивши олимпийски обекти край Стратфорд, масивна нова галерия и отделно складово помещение ще бъдат директно управлявани от музея на детството. И ще бъдат отворени през 2023 г. Предизвикателството на стратегията на V&A за много места ще бъде да се справи с такива разнородни проекти, съперничещи искания за финансиране и персонал.

Сградата на стойност 80 млн. паунда и постоянната експозиция на V&A Dundee представляват триумф за Шотландия. Драматичната фасада, проектирана от японския архитект Кенго Кума и излизаща в устието на Тай, е оприличена на огромен кораб. Външният интериор е привлекателен за посетителите в района между центъра на града и крайбрежието. Вътре има просторен атриум с кафене и добре проектирани галерии на горния етаж.

Временната експозиционна галерия, голяма клкото тези в големите лондонски музеи, се открива с изложба - Ocean Liners: Speed ​​and Style (до 24 февруари 2019 г.). Експозицията изглежда още по-добре, отколкото в музея на детството миналата пролет.

Постоянната колекция Шотландски дизайн се състои от 300 обекта, най-вече заемни от V&A, в едновременно атрактивно и информативно представяне. В центъра се намира реконструкцията на дъбовата стая на Чарлс Рени Макинтош, чайна от 1908 г., разрушена през 1972 г.

Предизвикателството пред V&A Dundee ще бъде дългосрочната финансова устойчивост и запазването на първоначалните високи стандарти. Филип Лонг, директоръ на филиала, очаква 500 000 посетители през първите 12 месеца, и около 350 000 след първоначалното вълнение. За град от 120 000 това е амбициозно, но Единбург и Глазгоу се намират на около час път.

V&A Dundee
V&A Dundee
V&A Dundee
V&A Dundee
V&A Dundee
V&A Dundee
V&A  museum in Shenzhen
V&A museum in Shenzhen
V&A  museum in Shenzhen
V&A museum in Shenzhen
V&A  museum in Shenzhen
V&A museum in Shenzhen
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!