НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
43.5 млн евра за скулптура на Модилияни (17.06.2010)
43,5 млн. евра плати бизнесмен за скулптурата „Глава на Жена” на Амадео Модилияни (1884-1920) на търг в Париж. При начална цена между 4 и 6 млн евра каменното произведение предизвика истерична битка между няколко играча.
„Колекционери от цял свят наддаваха близо 15 минути за скулптурата. Някои от тях дойдоха лично, други участваха по телефона” – каза шефът на Кристис за Франция Франсоа дьо Рикл.
„След като цената стигна 25 млн. евро, на сцената останаха само четирима играчи като войната се водеше между европейски и американски колекционери” – добави той, но категорично отказа да назове имената им.
Артпазарът не познава кризата, когато се появи интересно произведение. Всички колекционери тръгват като ловци след него, обобщи Франсоа дьо Рикл.
В крайна сметка произведението отиде при американски колекционер, пожелал анонимност, който играеше за него по телефона.
Аукционът, организиран от „Кристис” надмина всички очаквания и постави небивал рекорд за произведение на Модилияни. „Глава на жена” е сред единиците скуплтури на родения в Италия художник, които все още са в частни ръце, отбелязва Joong Ang Daily. Създадена между 1910-1912 и висока 65 см. творбата е била собственост на френския бизнесмен Гастон Леви, починал през 1977. Произведението не е показвано пред публика.
От 27 известни произведения на Модилияни, 10 са в частни ръце, а останалите – са в музеи – отбелязва британският вестник „Индипендент”. Досега най-високата цена за негова скулптура бе3,5 млн – пак за глава на жена, платена през 2001 г. Живописта на Модилияни, което доскоро се смяташе за по-ценната част от неговото творчество, също не е достигала толкова високи стойности. Най-скъпата продадена негова картина досега е Портрет на неговата съпруга и муза Jeanne Hebuterne, която бе смени своя собственик срещу 31.3 млн. долара.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!