НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Прищина – домакин на Manifesta през 2022 година (21.05.2019)
Тринадесетoто издание на Manifesta ще се състои следващата година в Марсилия (от 7 юни до 1 ноември 2020 г.), a четиринадесетото биенале ще бъде в столицата на Косово - Прищина през 2022 година.

Manifesta е номадско биенале за съвременно изкуство, чиято цел е да изследва променящата се културна топография на Европа. Първото биенале Manifesta  се проведе в Ротердам през 1996 г., а Manifesta 10 се проведе през 2014 г. в Санкт Петербург.

Дирекцията на биеналето, базирана в Ротердам, е получила заявления от няколко европейски града. Прищина бе избрана заради проблемите с идентичността на града, в който, както заявява кметът на официалната пресконференция, османската архитектура и неолибералната философия се сливат“. Важна роля играе и желанието на местните власти да се върнат към публичното ползване на приватизираните през 90-те години публични пространства.

Културната, правната и политическата парализа през 90-те години доведоха до загуба на чувството за публично пространство и липсата на уважение към общото”, казва директорът на Manifesta Хедуиг Фейен. Бих искалa Manifesta да даде на Прищина средства за реконструкция, преосмисляне и възстановяване на обществените пространства. Сега биеналето се представя като вид подривен културен акт, който може да даде тласък за промяна.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!