НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Комитетът за световно наследство няма да обсъжда Нотр Дам на годишната си среща през 2019 г. (25.06.2019)
Комитетът на ЮНЕСКО за световно наследство няма да обсъжда съдбата на Нотр Дам де Пари на 42-тата си годишна среща, която ще започне на 30 юни в Баку, Азербайджан и ще продължи до 10 юли. Франция не успя да представи навреме пълен доклад за опустошителния пожар, от който църквата пострада през април, а само официална бележка за незабавните мерки, предприети за осигуряване на средновековната сграда три седмици преди откриването на срещата.

Днес Фондация "Нотр Дам" обяви, че скелето около срутения шпил на църквата, която е подложена на ремонт, когато пожарът започва, ще започне да се разглобява през следващите седмици. Очаква се процесът на ранния етап от възстановяването, да отнеме четири месеца, каза шефът на нестопанската организация Кристоф-Шарл Руселот пред АФП.

Френската държава, която отговаря за катедралите, обеща да представи доклад преди 1 декември и комисията планира да обсъди въпроса през юни 2020 г. Въпреки това, комитетът в Баку ще представи проект на решение, който напомня на Франция, че “възстановителните работи трябва да бъдат в съответствие с разпоредбите на Конвенцията за световното наследство “.

Президентът на Франция Емануел Макрон предизвика тревога, като обеща, че църквата, обект на световното наследство ще бъде реконструирана за пет години за Летните олимпийски игри в Париж през 2024 г. и ще издаде специален законопроект, оставящ настрана всички разпоредби за защита на градските и културните наследства. Френското правителство все още не е приело законодателство за реконструкцията.

ЮНЕСКО подчертава, че всички предложения за запазване и възстановяване на готическия шедьовър трябва предварително да бъдат обсъдени с експертите и с Комитета, който е назначил трима експерти, които да инициират този “диалог”. Без да се споменават противоречията около проекта за нова кула и съвременните материали, които могат да бъдат използвани за възстановяване на покрива, проектът също така подчертава „възможностите за засилване на традиционното изкуство“.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!