НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
БИБЛИЯТА НА ПИСКАТОР И РУСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ (02.07.2019)

 Изложбата в Третяковската галерия за влиянието на западноевропейските библии от XVI - XVII век върху руското изкуство на Средновековието и Новото време ще заинтересува не само специалисти. Става дума за прочутата Библия на Пискатор, която днес говори малко на широка публика.

Междувременно именно тези богато илюстрирани издания с гравюри на холандски художници от XVI-XVII век са били много популярни в Русия. Те са били търсени от висшите кръгове на руската аристокрация, закупувани са по примера на редица европейски кралски библиотеки и са доставяни в Русия. В същото време Библията на Пискатор служи като богат източник на изследване и вдъхновение за руски иконописци, миниатюристи и майстори на монументални стенописи. Едно от неговите копия, датиращо от 1643 г. и украсено с илюстрации за Стария и Новия завет, се съхранява в отдела за редки книги на библиотеката на Третяковската галерия от 1938 г. насам.

Изданието се отличава не само с великолепните си гравюри, но и с факта, че на страниците й се съхраняват следи от пръсти, оцветени с боя - доказателство за това, че художниците са го използвали за работа. И как европейските гравюри повлияха на местните майстори, те ще разкажат специално избрани за тази цел руски икони от края на XVII - началото на XVIII век. Те визуално демонстрират, че докато остават верни на православния канон, руските художници са успели органично да го обогатят със стилистичните черти на Ренесанса и Барока.

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!