НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Директорът на Британския музей подкрепя спонсорство от BP като част от бъдещата визия на институцията (09.07.2019)
Директорът на Британския музей Хартвиг ​​Фишер одобри British Petroleum (BP) като спонсор на фона на нарастващия натиск върху културните институции да прекъснат връзките си със спорната петролна компания. На пресконференция, посветена на публикуването на годишния отчет на музея 2018/19, Фишер заяви, че подкрепата на BP за музея през годините е помогнала "да се създадат уникални възможности за обучение", като например предстоящата изложба Троя, митът и реалността (21 ноември -8 март 2020 г.). "Този вид подкрепа е жизненоважна за мисията на музея", каза той.

BP няма да спонсорира експозиция, посветена на хората от Арктика, която трябва да бъде открита следващата година, каза Фишер. "Изложбата представя историята на Арктика през призмата на климата и времето", твърди говорител на музея. Тя потвърждава, че петролната компания ще подкрепи още една изложба през 2020 г. Други планирани изложби ще се фокусират върху историята на духовната религиозна традиция Тантра, Томас Бекет (архиепископ на Кентърбъри по време на царуването на крал Хенри II) и римския император Нерон.

Коментарите на Фишер дойдоха, след като почти 80 артисти, включително Антъни Гормли и Рейчъл Уайтред, се обърнаха към Националната портретна галерия (NPG) в Лондон, призовавайки я да прекрати връзките си с BP, която е спонсорирала престижния ежегоден конкурс за портрети на галерията в продължение на 30 години.

„Дългосрочната подкрепа на BP за наградата за портрет директно насърчава работата на талантливи творци по целия свят“, казва директорът на NPG Никълъс Кулинан в изявление. Тя също така дава възможност за свободен достъп до изложбата, която привлече над 275 000 посетители миналата година, добавя той.

„Ние непрекъснато се стремим да разширим списъка си с корпоративни поддръжници и да намерим нови партньори за финансиране, въпреки че при настоящите икономически условия привличането на ново спонсорство е предизвикателство. Отбелязахме, че писмото на обезпокоените художници повдига въпроса за представителя на BP, който се намира в журито за наградата Portrait Award, което се обновява всяка година”.

Британският музей и NPG са сред четирите културни организации, които получават спонсорство от BP като част от сделка от £ 7,5 милиона, която влезе в сила през 2018 г. и ще продължи над пет години.

През февруари група за правосъдие в областта на климата, наречена "BP или не BP?" организираха масови демонстрации в Британския музей, в които протестираха срещу спонсорството на изложбата „Аз съм Ашурбанипал: крал на света, крал на Асирия“.

Фишер подчерта също така различните програми на Британския музей за опазване на културното наследство в конфликтните зони. Сред тях са Иракската схема, която обучава иракските специалисти по наследство в археологически разкопки, подкрепяйки опазването на обекти като Тело (древен Гирсу) на юг, които са били разрушени от ИДИЛ.

Междувременно, 154 месопотамски текста, написани върху глинени плочки с клинопис, скоро ще бъдат върнати в Иракския музей в Багдад, след като са заловени на влизане във Великобритания през февруари 2011 г. Повечето от текстовете, които Британският музей е запазил, датират от периода между 2100 г. и 1800 г. пр. Хр. и принадлежат към Ур III и старите вавилонски династии. Освен това група скулптури от Афганистан, които са откраднати от стените на будистки манастири, конфискувани на летище Хийтроу през 2002 г., ще бъдат показани в Британския музей.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!